Trapper farmer

Tóth Eszter Zsófia

A Trapper farmer olyan volt a szocialista fogyasztástörténetben mint a magyar narancs: kicsit savanyú, de legalább a mienk. Bár sokan hordták – olcsóbb is volt és kapható is a boltokban – de igazán menőnek a Levi’s és más külföldi márkás farmer – például Wrangler – számított a szocialista időszakban. Ahogy Hammer Ferenc szociológus kutatásaiból tudjuk,a Trapper farmer a hazai válasz volt a Levi’s-re. 1977-ben mutatta be a Buda-Flax Lenfonó és Szövőipari Vállalat az őszi BNV-n a Trapper fantázianévre hallgató szövetet és a belőle készült nadrágokat. Egy gyermeknadrág ára háromszáz forint volt, míg a felnőtt ötszázhatvan forintba került. Ugyanekkor egy Levis hat-kilencszáz forintot ért.

„A Május 1. Ruhagyár marcali üzemében kezdődött meg az alapanyagból a nadrágok, szoknyák és ruhák varrása.”[1]

A Trapper legismertebb plakátja

1979-ben, a Felsőruházati Nagykereskedelmi Vállalat divatbemutatóján:

A fiatal korosztályt különösen érdeklő farmerruházat is helyt kapott a bemutatón. A divatnak megfelelően nemcsak kék, hanem más színű és különböző anyagokból készült nadrágok kerülnek forgalomba. A márkás farmereken kívül a hazai gyártású Trapper farmernek kell majd „levezetnie” az e nadrágok iránti élénk keresletet.”[2]

1979-ben a Trapperből 50 000 darab fogyott.[3] A Trapper farmer bevezetéséhez erős reklámkampány társult, Kocsis Mihály kaszkadőr szereplésével, akit a későbbiekben csak Trapper Misiként emlegettek:

„Az utóbbi évek egyik legsikeresebb reklámfilmsorozata a Trapper farmeré, s a tv előtt, a mozikban, mindig jókedv, derültség fogadja a hol lóháton, hol libegőn, hol vízisín, hol pedig a víz alól érkező Kocsis Mihály kaszkadőrt.”[4]

A farmerből hiány volt 1977-ben és 1981-ben is, a korabeli tudósítás szerint főként alapanyaghiány miatt. Érezhető volt az újságírói ellenszél is, mármint a farmernadrág ellenzése:

„A farmernadrág az — nadrág és más semmi… A ruházati világpiac legközönségesebb, legtucatabb, leghétköznapibb terméke. Sok országban túlkínálat van belőle, nálunk viszont nincs elegendő. Farmergörcsben szenvedünk. Ha a farmerkérdés megoldása bárhol szóba kerül, valahol valaki görcsbe merevedik és nemet mond.” Az újságírók boltokba is elmentek, megvizsgálni a farmerhelyzetet: „A Lottó áruház konfekcióosztályán két kis pult mögött sorakoznak a farmernadrágok. Rosszkor érkeztünk. Az eladó először leltározni küldi a kedves nagyapát, aki unokájának éppen Trappért kér. A nagyapa azonban nem tágít, végül is kiszolgálják. Közben kiderül, hogy a méretválaszték hiányos… A Skálában hasonló a helyzet. Itt van Trapper, csak a legkeresettebb méretek, 29—34-ig hiányoznak. Az eladó szerint tavaly ősztől ez a gond. (…) A divat-előrejelzések szerint az elkövetkezendő években a sportos viselet marad, sőt ezen belül a farmerruházat iránti kereslet növekszik. (…) A hagyományos cikkek termelését mindinkább kiszorítják, részarányukat csökkentik a különböző szabadidőruhák, sportos megoldások.”[5]

1983-ban már hamisították is a terméket:

„A reklamációk kivizsgálásakor láttuk, hogy hamis áruról van szó: ugyanis speciális cérnát és cipzárt használunk termékeink készítésekor. Ez azért lényeges, mert egyes kisiparosok harmad-negyed- osztályú anyagainkat megvásárolják, és abból varrnak farmert, majd erre teszik rá a Trapper címkét.”[6] 

Related image
Mindig jó, már ha nem hamisítják…

1984 júniusban pedig már csomagküldő szolgálattal is lehetett rendelni Trappert 690 Ft-ért.[7] 1985-ben a szűk fehér farmer volt az új farmerdivat:

„Nézegetem ezt a fehér farmernadrágot, és sok mindent nem értek”- írja az újságíró. „Például azt, hogy miként tudta felhúzni viselője, olyan szűk már combtól lefelé. A szára pedig csak bokáig ér, mintha kinőtték, illetve összement volna a mosás után. Szóval, első látásra nem értem , hogy az ehhez hasonló farmerokért miért kérnek és adnak 1800 forintot a Skála-Metróban, az Ecserin pedig kétezret. Pedig a válasz egyszerű: azért, mert ez az új farmerdivat. (…) A koptatott pedig hiánycikk volt: „A fejlesztés másik útja az úgynevezett mosott, illetve kőmosott nadrágok gyártása. Már hosszú évek óta nagy keletje van ezeknek a kifakított, gyűrött farmereknek. A mosáshoz azonban nincs gépe a ruhagyárnak, s csak nem rég állapodtak meg a Patyolattal. Így ez év második felében már lesz ilyen farmer is.”[8]

Végül egy kis válogatás farmer-történetekből, amelyek a Nők Lapja Cafén jelentek meg:

Nekem az elsö farmernadrágom csak Trapper volt. Erre olyan büszke voltam, mintha valami márkás lett volna. A gimiben diszkóba mentem benne és úgy éreztem magam benne, mint a világ legtökéletesebb nöje. Egy kicsit azért sajnáltam, hogy nem márkásabb, de a sötét dizsiben úgy sem látszott…” (2006.03.04.)

Az én első farmerem 1980-81. körül kaptam, Trapper volt, már az egész osztály ilyet hordott, mire nekem is vettek egyet, ha jól emlékszem 980 ,-Ft-ba került. (…)Persze a Trapper farmerhez minimum alföldi papucs járt (klasszul tudtunk benne csoszogni), és kockás ing (ha jól emlékszem „Nomád” volt a márkája).  És már mehettünk is Edda, Hobo, stb. koncertekre! De jó volt!”

Nekem az első farmerom 8 évesen költözött hozzám, 1986-ban. Trapper volt az is, emlékszem, olyan betonkemény volt, ha leállítottam a földre, úgymaradt…de szerettem.”

Trapper farmer:-)) A kád szélén kefével  súroltuk, hogy kopottnak nézzen ki, mert a vadiropogósúj az olyan tré volt:-)))))”

Azért a vörös csillag nem hiányozhatott a reklámplakátról sem


Az NTF Történész Műhely ingyenesen teszi mindenki számára elérhetővé tudományos eredményeit, ingyenesen bocsátja rendelkezésre ismeretterjesztő cikkeit. A szerkesztés, tördelés és a honlap fenntartása azonban nekünk is pénzbe kerül, kérjük, adományával támogassa ügyünket, hogy a jövőben is elérhetővé tegyük cikkeinket olvasóink számára. Szíves támogatásukat Patreon oldalunkon (link) várjuk.


Források:

[1] Népszava 1978. március 1. 8. o.

[2] Népszava 1979. április 26. 12. o.

[3] Népszava 1979. október 20. 4. o.

[4] uo.

[5] Népszabadság 1982. 02.21. 5. o.

[6] Népszabadság 1983. november 27. 5. o.

[7] Népszabadság 1984. június 6. 11. o.

[8] Népszabadság 1985. június 21. 4. o.

 A képek forrása

A nyitókép forrása

Facebook Kommentek