Skála Kópé

Tóth Eszter Zsófia

Én vagyok a Skála Kópé, szívem a vásárlóké! – a Kópé a Skála Coop reklámfigurája volt. Demján Sándor vállalatbirodalmának reklámfiguráját Jaronics Béla, a Skála marketingese alkotta meg. A Kópéról készült reklámfilm Sas István rendezésében 1981-ben a XI. reklámfilmfesztiválon 2. díjas lett. A zenéjét Rusznák Iván szerezte. Úgy tűnik, telitalálat volt a Kópé: ma is megdobogtatja sokak szívét, kellemes emlékeket hív elő. A szocialista időszak korlátozott reklámiparában is telitalálat.

https://www.youtube.com/watch?v=eRZP-IgQ53o

A Skála Kópé figura olyan népszerű lett, hogy gyufásdobozon is szerepelt, kabalafigura készült belőle, szerepelt trikón, kulcstartón, esernyőn, reklámszatyron, fogkefén is szerepelt. A Skála Coop és a Centrum rivalizált egymással, ezért a Centrumhétfőre válasz volt a Skála kedd: „Megjön a kedve ha vár a keddre, mer minden kedden más és más kedvezménnyel kedveskedik minden Skála áruház” – énekelte a Kópé.

A budai Skála alapkövét 1973. november 7-én rakták le. Fő vonzerejét az adta, hogy skandináv, nyugatnémet, osztrák termékeket is árusítottak, a Hungarocop Szövetkezeti Külkereskedelmi Vállalat közvetítésével. A Budai Skálát 1976. április 2-án nyitották meg. Gyorsfényképautomata és testkozmetika is volt. Az élelmiszerrészlegen újdonságnak számította bevásárlókocsi, amelybe 3000 Ft-nyi áru fért egyszerre. A húszezer négyzetméteres, háromszintes monstrum kilenc osztályán harminc részleget rendeztek be. 250 millió forintos készlettel, nyolcszáz dolgozóval, 101 pénztárral, öt lifttel, három mozgólépcsővel és 74 féle szolgáltatással üzemelt önkiszolgáló rendszerben, négy Ft volt egy órára a parkolás. Az eladók minden emeleten más formaruhában és névtáblával várták a vevőket, ami akkoriban szokatlan volt. Az első héten 65 millió forintos forgalmat bonyolítottak le. A 100. napra öt millió ember látogatott el az üzletkomplexumba. A Skála Metrót 1984. április 28-án avatták fel a Nyugati téren.[1]

1984-től a Skála embléma szerepelt a Budapest Honvéd futballistáinak mezén:

A Bp. Honvéd egyébként újabban a Skála címerével a mezén játszik, nyer és tör a bajnokság felé. A Skála (és vele Demján Sándor vezér- igazgató az MLSZ elnökségének tagja) a Bp. Honvédra tett.”

(Képes Sport 1984.04.10.10. o.)

https://www.youtube.com/watch?v=m-mYuVEEJ6g

A Skála Kópé bábfigura filcből, 25 cm-es nagyságban 134 Ft-ba került.[2] Kuczka Péter írónak 1984-ben nagyon tetszett a Skála Kópé reklám nyelvi leleményessége miatt is. Ez a szöveg: „Ide most benézek, egy-két dolgot kinézek, mindjárt jobban kinézek.” 

„A „Reklám”-ból nekem a Skála kópé tetszik igazán. Ahogy bemegy és kijön, benéz és kinéz, az igazán kiváló, Ez csak magyarul lehetséges. Meg kell változtatni egy igekötőt és minden megváltozik.”[3]

A Skála Kópéról aktualizált reklámfilmeket is készítettek, így a mexikói focivilágbajnokságra készülődve is. Akkor még nem sejtették az irapuatói katasztrófát, 6-0-s vereségünket a szovjet válogatottól. Így a mexikói filmecske a feledés homályába került:

„Új szerelésben. Mexikó. Én vagyok a Mexikópé.Reklámom a Skála Coop-é. De szívem csücske most Mexikóé. Ollé.”

A reklámnak karácsonyi változata is készült, amelyben Skála Kópé arra buzdította a vásárolókat, hogy karácsonykor, amikor megkapják az ajándékot – mivel egy kicsit ő is benne van – gondoljanak rá.

1988-ban pedig egy reklámfilmben együtt szerepelt Puskás Öcsi labdarúgó a Skála Kópéval a nagyáruház mozgólépcsőjén.[4] „Hű idenézzenek, nem hiszek a szememnek. ki van itt? Öcsi, Puskás Öcsi a Skálában, Mindjárt el is ájulok.Öcsikém, ha már itt vagy, nem csinálnál a Skálának egy kis reklámot? – Nem, nem reklámról szó sem lehet” – válaszolja Puskás Öcsi, majd láthatóvá válik teljes melegítőfelszerelése Skála-Coop felirattal. Skála Kópé megszólal: „Ez aztán nagy kópé.” Ez a reklám kifigurázza azt a hivatalos elvárást, hogy a szocialista időszakban a reklám nem támogatott, csak tűrt volt. A visszaemlékezések szerint Puskás Öcsi e reklámért pénzt nem fogadott el.

1991-ben a Skála 15. születésnapján mindent eredeti áron adtak:

A szombati bevásárlónapon a Budapest Nagyáruházban, a Skála Metróban és a Klauzál téri csarnokban különleges meglepetés várja a vásárlókat; bizonyos élelmiszereket a 15 évvel ezelőtti áron árusítják. A zsemle 40 fillérbe fog kerülni, egy pohár kefirt 2,50-ért, tejfölt 4,80-ért, egy liter tejet 6 forintért, negyed kiló túrói pedig mindössze 8 forintért vásárolhatunk.”[5]

2007-ben, amikor a budai Skálát lebontották, Komjáthy Ági, a Skála arca kezében egy Skála Kópé figurával búcsúzott el.[6] A Skála Kópé pedig a generációs emlékezet pozitív eleme maradt, mind a mai napig. És egy film a Skáláról:

Visszaemlékezések

Én azt gondolom, hogy a szocializmusból adódó mérhetetlen igénytelen körülmények ellenére sokszor kreativitással és meglepő odafigyeléssel, igényességgel a szűk lehetőségeket sikerült kompenzálni. Ilyen volt a Skála Kópe is: (Kalmár László)

Én elolvadtam tőle,.mondjuk sokáig nem értettem, hogy miért mászkál ki-be az ürge az áruházba. Annyira megszerettem, hogy egy karácsonyra apukám vett is egy Skála Kópé babát.” (Tóth Judit Gabriella)

Szinte beleégett a memóriámba Sass tanár úr remeke. abban a korszakban formabontó es kreatív alkotások voltak” (Lukács Edina)

Beégett a memóriámba rendesen. Volt, hogy álmomban a Skalakóóóóópéééét énekeltem pár éve!” (Gauder Márk)

Őrs vezér tere.
Az új Skála az Őrs vezér terénél 1982-ben (Magyar Rendőr/FORTEPAN)

Érdekes rímeit olyan hangon adta elő, mintha héliumot szívott volna. Igazán sajnálom, hogy ma már a tévében nem láthatjuk őt. Jellegzetes mondata volt: „Én vagyok a Skála Kópé, reklámom a Skála Coop-é, szívem mindig a vásárlóké.” (Forrás)


Források

[1] Népszabadság, 2007. augusztus 8. 2. o.

[2] Népszabadság, 1984. április 18. 12. o.

[3] Kritika, 1984. november 38. o.

[4] Képes Sport, 1988. március 1. 15. o.

[5] Népszabadság, 1991. április 4. 11. o.

[6] Népszava, 2007. augusztus 8. 1. o.

A nyitóképen a budai Skála a Bercsényi úti parkoló felől, az 1976-os megnyitáskor. Urbán Tamás/FORTEPAN

Facebook Kommentek