Elefántok a Nagy Háborúban

Kloska Tamás

Az első világháborúban több mint 16 millió állat teljesített szolgálatot. Az elterjedő motorizáció ellenére teljes mértékben jellemző volt az állatok széleskörű igénybevétele. Lovak, kutyák, postagalambok, kanárik, öszvérek, szamarak, ökrök, elefántok, tevék és vízibivalyok láttak el fontos feladatokat mind a fronton, mind a hátországban a szállítás, közlekedés, egészségügy, harci feladatok és felderítés területén.

A Lizzie nevű elefánt a sheffieldi utcákon. Forrás: sheffieldhistory.co.uk
A Lizzie nevű elefánt a sheffieldi utcákon. Forrás: sheffieldhistory.co.uk

Miután a brit hadsereg az első világháború során a hazai ménesállomány nagy részét felvásárolta, és a nyugati frontra küldte, nagy igény mutatkozott alternatív teherhordó állatok szolgálatba állítására. Így eshetett meg, hogy 1916-ban az angliai ipari kisváros, Sheffield macskaköves utcáin – a helyiek nagy ámulatára – feltűnt egy indiai elefánt. A Lizzie névre keresztelt állat eredetileg egy vándorcirkusz alkalmazásában állt, és különféle trükkök bemutatására használták, amikor Thomas Ward Fémhulladék Kereskedő cége indítványozta kölcsönvételét. A vállalat feladata Nagy-Britannia acélipari üzemeinek több ezer tonna újrahasznosított fémmel való ellátása volt, így kapóra jött a nagy teherhordó képességgel bíró állat alkalmazása. Lizzie-nek fontos feladatai voltak: acélt, fémhulladékot, lőszert, valamint különféle masszív gépeket és berendezéseket szállított, akkora terheket, amelyeknek mozgatásához a korábbiakban három ló is kevés lett volna. Az elefántnak készítettek egy speciális bőrcsizmát is, ami megvédte lábait a fémhulladékoktól, amelyből számos hevert szanaszét az udvaron, ahol dolgozott. Háború utáni sorsa nem ismert.

Lizzie munka közben. Forrás: BBC
Lizzie munka közben. Forrás: BBC

Az első világháború során felmerülő lóhiány miatt nemcsak az angolok, hanem a németek is felismerték a potenciált az elefántok nagy teherhordó képességeiben. A Hamburgi Állatkertből 1914 végén az észak-franciaországi Valenciennesbe szállítottak egy Jenny névre hallgató indiai elefántot, amit nagy tömegű farönkök, útanyag és hídalkatrészek mozgatására, illetve hordására használtak. Az állat csak a frontvonal mögött teljesített szolgálatot, a harctéren nem alkalmazták.

A Jenny nevű elefánt farönkszállítás közben. Forrás: Die Welt Spiegel
A Jenny nevű elefánt farönkszállítás közben. Forrás: Die Welt Spiegel
A német elefánt munka közben, 1915. március. Forrás: Nationaal Archief
A német elefánt munka közben, 1915. március. Forrás: Nationaal Archief

Az elefánt munkába állításáról egy hazai folyóirat, A Természet is tudósított 1915-ben:

„Indiai elefánt hadiszolgálatban. Franciaország területén küzdő német hadseregben hadiszolgálatot teljesít egy indiai elefánt. A hatalmas elefánt Valenciennes parancsnokság alá van rendelve és jelenleg Arrondissement Ayssmes-ben nagy erejét kihasználandó nehéz teher, fák, útanyag és hídalkatrészek hordására használják. A hadi elefánt a stellingeni [hamburgi] állatkertből származik.”


Az NTF Történész Műhely ingyenesen teszi mindenki számára elérhetővé tudományos eredményeit, ingyenesen bocsátja rendelkezésre ismeretterjesztő cikkeit. A szerkesztés, tördelés és a honlap fenntartása azonban nekünk is pénzbe kerül, kérjük, adományával támogassa ügyünket, hogy a jövőben is elérhetővé tegyük cikkeinket olvasóink számára. Szíves támogatásukat Patreon oldalunkon (link) várjuk.


Források:

The World’s Fair. (1916. február 5.)

A Természet. (1915) VIII. sz. 94. o.

Die Welt Spiegel. (1915. március 11.)

Facebook Kommentek