Egy hídrobbantás képei – Letenye, 1952

Domján Dániel Ferenc

Nem olyan rég jelent meg honlapunkon a letenyei Mura-híd történetét feldolgozó írás, amelyben külön hangsúlyt kapott az átkelő 1945 utáni története. A második világháború után, bár papíron egy oldalra kerültek, egyre jobban elmérgesedett Magyarország és Jugoszlávia viszonya. Ennek elsődleges oka a Moszkva és Belgrád közötti viszály volt, amelyben Budapest egyértelműen a „nagy testvér” befolyása alatt vett részt. Ekkor lett Tito láncos kutya, épült ki a „magyar Maginot-vonalnak” nevezett erődrendszer a déli határon, ahol amúgy is rendszeresek voltak a különféle incidensek az átkáromkodástól az átlövöldözésig.

A jugoszláv-szovjet ellentétnek (megfejelve a korban mindenhol csúcsra járatott hidegháborús őrülettel) esett áldozatul a letenyei híd is, amely a világháborúban amúgy is súlyos károkat szenvedett. A csak ideiglenesen kijavított, később pedig forgalom elől elzárt hidat 1952 augusztusában robbantottak fel jugoszláv katonák. A magyar külügy hiába tiltakozott.

„A jugoszláv kormány egyre fokozódó bűnös magatartásának világos bizonyítéka a legutóbbi példátlan és felháborító provokáció. 1952. augusztus 5-én 02:05 órakor a letenyei szigettől keletre kb. 600 m-re a magyar és jugoszláv partoldalt összekötő közúti hidat a jugoszláv fegyveres erő tagjai szándékosan felrobbantották. A robbanás következtében a magyar területen lévő, magyar tulajdont képező híd rész vízbe zuhant. A robbanás a Magyar Népköztársaságnak tetemes anyagi kárt okozott, amely még fokozódik azáltal, hogy a Mura által szállított hordalék a híd roncsain fennakadva árvízzel fenyegeti a Letenye környékén lévő kb. 12.000 kt. holdnyi területet.”1

Mostani képválogatásunkban – köszönet érte a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának – a felrobbantott hídról készült felvételeket teszünk közzé.

Látható, hogy a hidat már korábban lezárták, ezt jelzi az útpályán keresztben elhelyezett szögesdrótos „spanyol lovas” is. Megfigyelhető az is, hogy a háborús sérüléseket csak ideiglenes jelleggel javították ki, ami a két ország 1945 után különösen terhelt kapcsolata fényében nem meglepő.

A híd kiemeléséről, illetve új szerkezet építéséről 1954-ben kezdett tárgyalni Magyarország és Jugoszlávia. Az új híd elemei 1961-re készültek el, a berendezés 1962 eleje óta üzemel.


Az NTF Történész Műhely ingyenesen teszi mindenki számára elérhetővé tudományos eredményeit, ingyenesen bocsátja rendelkezésre ismeretterjesztő cikkeit. A szerkesztés, tördelés és a honlap fenntartása azonban nekünk is pénzbe kerül, kérjük, adományával támogassa ügyünket, hogy a jövőben is elérhetővé tegyük cikkeinket olvasóink számára. Szíves támogatásukat Patreon oldalunkon (link) várjuk.


 

A cikk az Arcanum Digitális Tudománytár és a Napi Történelmi Forrás együttműködésével jött létre. 

 


Források:

[1] Magyar Nemzet, 1952. augusztus 17. Jugoszláv fegyveres erő tagjai felrobbantották a letenyei hidat 17. (Arcanum Digitális Tudománytár)

A képek forrása: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára MNL OL XIX-J-1-j

Facebook Kommentek