Kapcsoltam

Tóth Eszter Zsófia

Ma már elképzelhetetlen, hogy egy (vonalas) betelefonálós műsor volt az 1980-as évek egyik legizgalmasabb televíziós játéka. Sikere talán annak is volt köszönhető, hogy kevesen rendelkeztek vonalas telefonnal, így ténylegesen az ország bármely területéről sikerülhetett bekapcsolódni a műsorba.  Bár a műsor első vezetője rövid ideig Vitray Tamás volt, emblematikussá Rózsa György műsorvezetésével vált. A vetélkedőt a sorozat után, majdnem főműsoridőben sugározták és a fődíj 5000 Ft volt, amit ritkán nyertek meg.

A cikk a Napi Történelmi Forrás és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében készült

Azt a telefonszámot, amelyen az adást hívni lehetett,   a műsor elején feladványok formájában ismerhették meg a nézők.  Pl. egy számjegy volt az ónodi országgyűlés évének utolsó száma. Mikor megvolt a betelefonálási szám, a népszórakoztató – ahogy magát is elnevezte – műsorvezető hívta a bejelentkezőket vissza, logikai és műveltségi feladványok révén lehetett eljutni a fődíjig. Előfordult, hogy nemcsak a család ült a képernyő előtt, hanem különböző feladványokhoz értő ismerősök, barátok gyűltek össze egy helyen.

https://www.youtube.com/watch?v=k6zxCVt3Rmc

Emlékszem, mennyire vártuk vasárnap este a műsort, bízva abban, sikerül betelefonálni, de sosem sikerült. Mindig foglaltat jelzett a vonal. Azonban a mából is visszanézve volt egy esetlen bája az adásnak, szerethető, emberi műsorvezetővel, aki odafigyelt a visszajelzésekre és esetleges bakijait is felvállalta. És a verseny végtelenségig tisztességes verseny volt. Gálvölgyi János paródiája pedig szintén telitalálat:

Mivel a műsor az esélyegyenlőséget is szimbolizálta – bárhonnan be lehetett telefonálni – és maga a műsorvezető is esendő, szerethető figura volt, népszerű lett országszerte. A veszprémi Napló újságírója leírta, ő és családja hogyan várták a műsort és hogyan nem nyertek:

„Még egyszer ellenőrizzük, jó-e a telefon. Az asztalon papír, ceruza, a polcon együtt a lexikonok. Az adás 16.10-re van hirdetve, de még megy a reklám. A pokolba kívánjuk, sose tűnt még ilyen hosszúnak. Amikor Rózsa Gyuri megjelenik, a pici valami tornamutatványt produkál a padlószőnyegen. Hárman egyszerre ordítunk rá, hangunkban visszafojtott izgalom remeg. A játékvezető mindenféle korábbi rejtvényekről magyaráz. Kit érdekel, gyerünk már a telefonrejtvényt! A három utolsó szám nem okoz gondot, a nagylány nyolcadikos írja őket, miközben büszkén fürdöm a két gyerek elismerő pillantásában. Feszült csend: a Boldogtalanok című dráma szerzőjét kellene tudni. Feleségem a legjobb karácsonyi menüvel sem aratott még akkora sikert, mint amikor kivágja Füst Milán nevét. Ezt túlszárnyalni már csak az I. balkáni háború dátumával lehet.”

Image result for kapcsoltam rózsa györgy
Részlet a műsorból (YouTube)

Végül sikerül felhívniuk a tévét, azonban nem hívják vissza őket. A családfő emiatt végül megkönnyebbül, hogy nem voltak egyenes adásban.

„Mibe keveredtünk! törlöm le a verítéket homlokomról. Végignézek a többiéken. Csupa feszültségben ülünk itt. (…) Rózsa Gyuri elhibázza a gombok nyomogatósát. Ha tudná, hogy mi itt az infarktus szélén vagyunk, jobban vigyázna. Ez egy miskolci szám lesz, tölti ki ügyesen az időt. Úgy látszik, a miskolciak ma fürgék voltak. Megúszták-szakad ki belőlem a sóhaj, s látom, hogy a feszültségek oldódnak. Lassan megnyugszik mindenki. Újra szeretjük egymást.”[1] 

A műsor 1989-ben fejeződött be, egy időben a rendszerváltással. Bea, Rózsa Gyuri segédje utoljára nyúlt be a szerencsekerékbe és Rózsa Gyuri is megitta utolsó pohár vizét, mely minden adás emblematikus tartozéka volt. Tíz év alatt 170 adásban kétmillió Ft nyereményt osztottak ki.[2]

A kilencvenes évek elején megjelentek a kártyás utcai telefonok és hamarosan, 1994-ben pedig a hordozható telefonok, vagyis mobiltelefonok, melyeket kezdetben csak bunkofonnak hívott a pesti nyelv, mivel akkoriban furcsának számított, hogy valaki az utcán, menet közben úgymond magában beszélt.


Az NTF Történész Műhely ingyenesen teszi mindenki számára elérhetővé tudományos eredményeit, ingyenesen bocsátja rendelkezésre ismeretterjesztő cikkeit. A szerkesztés, tördelés és a honlap fenntartása azonban nekünk is pénzbe kerül, kérjük, adományával támogassa ügyünket, hogy a jövőben is elérhetővé tegyük cikkeinket olvasóink számára. Szíves támogatásukat Patreon oldalunkon (link) várjuk.


Jegyzetek, felhasznált források:

[1] Napló, 1987. november 18. 5. o.

[2] Ludas Matyi, 1989. július 5. 6. o.

A nyitóképen Szilágyi János, Vágó István, Nádas Gábor és Rózsa György a Játékpárbaj című műsor felvétele előtt 1983-ban (Forrás)

Facebook Kommentek