Az Ifjúsági Magazin 1970-es supergroup szavazása

Topor István

Az 1960-as évek közepétől a ’80-as évek végéig a magyar fiatalok legkedveltebb lapjává MSZMP ifjúsági szervezetének, a KISZ-nek havonta megjelenő orgánuma az Ifjúsági Magazin (IM) vált. A lap a kádári konszolidáció jellegzetes terméke volt. A nyilvánosság korlátozott voltát tekintve sikerült olyan témákat megjeleníteniük, amelyekről a fiatalok szívesen olvastak. Így a hazai és a külföldi popzene aktualitásai fontos részét képezték a lapnak. Ebben rejlett többek között népszerűségének titka.

A magyar könnyűzenei élet legnagyobb eseményei a 60-as évek végén és a 70-es évek elején a táncdalfesztiválok voltak. 1966 és 1972 között hat fesztivált rendezett a Magyar Televízió. Az 1970-ben azonban elmaradt ez a sok nézőt képernyő elé ültető esemény. Talán részben ennek a hiánynak a pótlására hirdette meg a magazin az IM szuper-együttese szavazást. A felhívás szerint az olvasók szavazatai alapján szerették volna felállítani a magyar popzene supergroupját. Az olvasóknak egy nyolc tagból álló álom együttesre kellett szavazniuk az alábbi felállásban: három gitáros (szóló, ritmus, basszus), két fúvós, orgonista, dobos és énekes. Bármelyik magyar zenekar bármely tagja jelölhető volt. A szavazatokat július 10-ig levelező lapon lehetett eljuttatni a szerkesztőség címére. A közönség szavazatai által kialakított zenekar mellett a lap a popszakmát is elgondolkodásra és összeállításra inspirálta. Már a felhívásban szerepelt, hogy az így összeállított két nagy csapat az IM klubjában fellépési lehetőséget kap. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat is felajánlotta, hogy egy album erejéig bemutatkozási lehetőséget kapnak a zenekarok.[1]

A júliusi számban rövid hír jelent meg arról, hogy a lezárult szavazás eredményeként az IM supergroup összeállt. A lap szerkesztősége húsz beat-zenekarnak is megküldte a szavazólapokat, hogy ők is állítsák össze a szerintük legkiválóbb zenészekből álló szakmai szuper-együttest.[2]

Az augusztusi számban még arról olvashattunk, hogy ugyan nincs még meg a végleges eredmény, viszont a Magyar Televízió és az Országos Rendező Iroda (ORI) is jelezte, hogy valószínűleg felléptetik a két hazai szuper-zenekart.[3] A szeptemberi számban jelent meg a hír a két együttes megszületéséről. De ekkor csak a győztesek névsorát közölték. Részletes beszámolót az októberi számba ígértek.[4]

A közönségszavazatok egyik érdekessége, hogy két olyan zenész is főszerepet kapott, akiknek népszerűségük ellenére ez volt az első „hivatalos” elismerésük. Egyikőjük Radics Béla a Tűzkerék vezetője, a másik zenész pedig Fülöp Ervin.[5] A száz megkérdezett beat-zenész által beérkezett szakmai szavazatok alapján pedig az alábbi zenekar állt össze: szólógitár Bartha Tamás (Hungaria), ritmusgitár Mogyorósi László (Pannónia), basszusgitár Frenreisz Károly (Metró). A két fúvós a Ráduly Mihály (Syrius) és Friedrich Károly (Friedrich együttes) lett. A doboknál itt is Laux József került a listára. Az orgonához a Syrius zenészét Pataki Lászlót ültették, míg az énekesi posztot ugyanennek a zenekarnak a frontembere Orszáczky Miklós kapta.[6] Amint az eredmények mutatják, a két zenekar csak a dobos posztján egyezett meg. Más volt tehát a közönség és más a zenei szakma értékítélete.

Syrius koncert Miskolcon, a DVTK Stadionban 1973. Baronits Zsolt, Pataki László, Tátrai Tibor. Forrás: Fortepan
A Syrius tagjai: Tátrai Tibor, Ráduly Mihály az 1973-as miskolci koncertjükön. Forrás: Fortepan
Orszáczky „Jackie” Miklós a Syrius koncertjén ugyanott. Forrás: Fortepan

Érdekes adalékot szolgáltat a szakmai szavazás módjáról Mogyorósi László. Egy 2015-ben vele készült interjúban így nyilatkozott:

„Á, úgy ment ez, hogy a Royalban, vagy az Erzsébetben gyűltek a zenészek, és akkor szakmai szavazás: Én megszavaztam Bartát, ő engem, ilyenek. Radics talán azért nem került bele ebbe a válogatásba, mert ő inkább jelenség volt nekünk, egy sztár. Nem mindegy, hogy valaki milyen kiállású, milyen az önbizalma, személyisége. Ezekben én nagyon hátul voltam. Gitárosként a legjobbak között kicsik voltak a különbségek, nem tudásbéli kérdések voltak ezek.”[7]

Az októberi lapszám egész oldalt szentelt a lista bemutatásának.[8] Ebből az is kiderült, miért telt el ilyen sok idő a szavazás lezárásától a lista megszületéséig. Egy hónapba került, amíg a szavazatok beérkeztek. Újabb egy hónapot vett igénybe az éppen turnézó zenészek felkutatása. Mire mindenkivel sikerült egyeztetni újabb hónap telt el. Az anyag elkészítése és a nyomdai átfutás két hónapot vett igénybe. Nem derült ki azonban a cikkből, hogy hány szavazat alapján alakult ki a végleges sorrend. A közönségszavazatok alapján szólógitár kategóriában a győztes a Sakk-Matt, majd a Tűzkerék vezéralakja, Radics Béla lett.

Radics Béla a Sakk-Matt együttes 1969-es gyömrői koncertjén. Forrás: Fortepan

Az egyik fúvós posztot az Atlasz együttes zenésze, Fülöp Ervin kapta. A Metro együttes két kiválóságának, Sztevanovity Dusánnak és Frenreisz Károlynak ítélték a legjobb ritmusgitár és basszusgitár címet.

A Metró együttes (Frenreisz Károly, Brunner Győző, Sztevanovity Zorán, Schöck Ottó, Sztevanovity Dusán) 1968-ban Aquincum romkertben. Forrás: Fortepan

Az Omega együttest négy tag: Presser Gábor orgona, Benkő László fúvós, Laux József dob és Kóbor János ének képviselte az álomzenekarban.  Nem véletlen, hiszen az együttes legnépszerűbb időszakát élte. 1968-as Trombitás Frédi és a rettenetes emberek és az 1969-ben napvilágot látott Tízezer lépés című albumuk dalai hónapokon keresztül vezették a slágerlistát.

Benkő László, Molnár György, Mihály Tamás, Kóbor János az Omega együttes 1970-es monori koncertjén. Forrás: Fortepan
Az Omega együttes 1970-es monori koncertje. Elől Presser Gábor, távolabb Laux József és Mihály Tamás. Forrás: Fortepan

1970 januárjában az IM 20-as listáján a már négy hónapja fent lévő albumról az első tízben négy dal szerepelt (Tízezer lépés, Gyöngyhajú lány, 1958-as boogie-voogie klubban, Tűzvihar).  1970 júniusára első albumuk eladási száma elérte az ötvenezret és ezzel megszületett az első hazai LP aranylemez, de második albumukból is addigra már több, mint 47 ezer darabot adtak el.

A közönség szuper együttesének tagjai: Radics Béla, Sztevanovity Dusán, Frenreisz Károly, Presser Gábor, Laux József, Fülöp Ervin, Benkő László, Kóbor János. Ifjúsági Magazin, 1970. október, 6. évfolyam, 10. szám, 32. o.

A hagyományteremtés szándékával induló kezdeményezés azonban valamilyen oknál fogva megfeneklett. Az ezután következő évek IM-jét lapozgatva nem találunk újabb felhívást. Annak sem akadtam nyomára, hogy bemutatkozott-e a televízióban a két szuper-együttes vagy készült-e velük lemezfelvétel, ahogyan azt a Hanglemezgyártó Vállalat ígérte.

Az 1970-es IM közönségszavazás győztesei közül Presser Gábor, Laux József és Frenreisz Károly mellé társult a szakma által legjobb szólógitárosnak választott Bartha Tamás. Így született meg 1971. április 6-án az első hazai supergroup, a Locomotív GT. Az akkori győztes zenészek közül már többen nincsenek közöttünk. Távozott az élők sorából Radics Béla, Bartha Tamás, Laux József, Orszáczky Jackie és Fülöp Ervin.

Az akkori zenekarok, előadók a magyar poptörténelem szerves részét képezik. Illő nem elfeledkezni róluk.


Az NTF Történész Műhely ingyenesen teszi mindenki számára elérhetővé tudományos eredményeit, ingyenesen bocsátja rendelkezésre ismeretterjesztő cikkeit. A szerkesztés, tördelés és a honlap fenntartása azonban nekünk is pénzbe kerül, kérjük, adományával támogassa ügyünket, hogy a jövőben is elérhetővé tegyük cikkeinket olvasóink számára. Szíves támogatásukat Patreon oldalunkon (link) várjuk.


Jegyzetek:

[1] Ifjúsági Magazin 1970. június, 6. évfolyam, 6. szám, 34. o. (továbbiakban: IM)

[2] IM 1970. július, 6. évfolyam, 7. szám, 40. o.

[3] IM 1970. augusztus, 6 évfolyam, 8. szám, 38. o.

[4] IM 1970. szeptember, 6. évfolyam, 9. szám,  30. o.

[5] IM 1970. szeptember, 6. évfolyam, 9. szám, 29. o.

[6] IM 1970. október, 6. évfolyam, 20. szám, 31-32. o.

[7] Bálint Csaba: Mogyorósi László interjú (2015). http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=34171

[8] IM 1970. október, 6. évfolyam, 10. szám, 31-32. o.

A borítóképen az 1973-ban a DVTK Stadionban rendezett rockfesztiválon készült fotó látható. Forrás: Fortepan

A cikk a Napi Történelmi Forrás és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében készült

Facebook Kommentek