Skorpiók Monte Cassino alatt

A Nápoly és Róma között félúton fekvő Monte Cassino apátsága az olaszországi hadjárat egyik legvéresebb ütközetének a színtere volt. Az olasz főváros felé vezető hatos autópálya mentén előretörő szövetséges csapatok 1944 januárjában a Gustav-vonal megerősített állásaival találták szembe magukat. Cassino városáért, valamint a Monte Cassino bencés monostor és a környező magaslatok elfoglalásáért vívott csata váltakozó intenzitással, több mint négy hónapig tartott és végül 1944. május 18-án ért véget. A véres harcokban kulcsfontosságú szerepet játszott az Angliába menekült lengyel katonákból felállított 2. Lengyel Hadtest.

A hadtest kötelékébe tartozó 4. „Skorpió” páncélos ezred a csata utolsó szakaszában kapcsolódott be a harcokba, amely végül az angolszász csapatok győzelmével zárult. Mindezért azonban hatalmas árat kellett fizetniük – az áttörés elérése végül 55 ezer szövetséges és 20 ezer német és olasz katona életébe került. A Lengyel Digitális Archívum (NAC – audiovis.nac.gov.pl) fényképgyűjteményének segítségével az ezred és más lengyel egységek csata alatti mindennapjaiba nyerhetünk betekintést.

A Lengyel 2. Hadtest 4. „Skorpió” páncélos ezredének a címere

A páncélos ezred egyik M4 Sherman típusú harckocsija útban a front felé
Forrás: NAC 24-431-3

A front közelében
Forrás: NAC 24-431-4

Lövészárok ásása a „Bölény” magaslaton. Háttérben az ezred „Przebój” (Áttörés) névre keresztelt M4 Sherman harckocsija
Forrás: NAC „4-431-10

A Lengyel 2. Hadtest 3. Kárpáti Hadosztályának Bren géppuskával felszerelt katonája az ellenséges állásokat tartja megfigyelés alatt
Forrás: NAC 24-432

Brit, Valentine Bridgelayer típusú hídrakó harckocsi, ideiglenes elsősegély pontként és fedezékként használva a „Bölény magaslaton”
Forrás: NAC 24-431-13

Ugyanezen harckocsi, előtte egy feltehetőleg kilőtt M4 Sherman
Forrás: NAC 24-431-14

Álcázott harckocsi a frontvonal mögött bevetésre várva
Forrás: NAC 24-431-6

Tábori postaként szolgáló megerősített fedezék
Forrás: NAC 24-437

Szabłowski zászlós M4 Sherman harckocsija a „Bölény” magaslaton
Forrás: NAC 24-431-9

A súlyos sérültek és elhunytak elszállítása a frontvonalból. Háttérben a lengyel utászok által a hegyoldalba vájt új út
Forrás: NAC 24-444-5

Facebook Kommentek