„Hiszen még a felkelés első hetében, a tűzszünetben is jöttek hölgyek szőrtelenítésre” – A nők szőrtelenítési szokásai a Kádár-kori szocializmusban

Kovácsné Magyari Hajnalka

A nők szépség iránti vágya megkérdőjelezhetetlen, de hogy mi számít szépnek, az időről időre változik, és alkalmazkodik az aktuális szépségtrendekhez. A szépségtrendek kialakulásához pedig az univerzális szépségjelek mellett hozzájárulnak a társadalmi, gazdasági és sokszor politikai változások is. Jelen tanulmányom testtörténeti jellegű és a szőrtelenítés problematikájával foglalkozik.

A cikk a Napi Történelmi Forrás és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében készült

Csinos, dekoratív nő hónaljszőrzettel, 1966-ban. Forrás: Sándor Dávid/Fortepan

A szőrtelenség divatja időről időre változik. A Rákosi-kort megelőzően, a magukra sokat adó, elegáns nők rendszeresen jártak szőrtelenítésre, melyet akkoriban magas hőfokon működő diatermiás géppel[i] végeztek a szakemberek. Azok a nők, akik ezt anyagilag nem engedhették meg maguknak, otthon csipesszel, borotvával vagy horzsakővel próbálkoztak a felesleges szőrszálaktól megszabadulni.

Az 1950-es évek erőltetett puritanizmusa véget vetett a professzionális kozmetikai szolgáltatások népszerűségének és a nők a szépségápolást, mint „burzsoá szenvedélyt” csak titokban művelték. Ennek oka egyrészt az a fajta politikai propaganda volt, miszerint a nő feladata nem a felesleges „cicomázkodás”, hanem a szocializmus építése, másrészt az a gazdasági hiányállapot, mely az ötvenes évek keleti blokkját általánosságban jellemezte.

Az erőltetett puritanizmus ellenére, létezett a nőtársadalomnak egy szűk rétege, aki mégsem volt hajlandó nélkülözni a szépségipari szolgáltatásokat és az otthoni szépségtrükkök alkalmazásán túl bár titokban, de eljárt kozmetikushoz.

Hiszen még a felkelés első hetében, a tűzszünetben is jöttek hölgyek szőrtelenítésre.[i]

– mesélte Sándorffy József kozmetikus 1956 decemberében, alátámasztva azt, hogy a nők szépség iránti igénye néha felülír mindenféle logikát.

Természetesen nem ez volt a tendencia. Az ötvenes évek hétköznapi nője a hiányállapotok miatt, akarva-akaratlanul sokkal inkább beleillett a kifinomult nőiességet nélkülöző neutralizált nőtípusba, aki minden téren egyenlő a férfival. Aki mosószappannal mosakszik, fejkendővel praktikusan leköti a haját és kisebb dolga is nagyobb annál, mintsem teste szőrtelenítésével foglalkozzon.

Gyári munkásnő fejkendővel, munkaköpenyben 1955-ben. Forrás: Bauer Sándor/Fortepan

1956 után Magyarországon paradigmaváltás következett be a nőideálokkal kapcsolatban is. Megszűnt az addig propagált szovjetizált nőkép: ismét sikk lett kozmetikushoz járni és nőiesnek lenni. A divat és a szépségtrendek követése nem jelentett többé politikai kérdést, de a társadalom íratlan normáit, tanácsos volt betartani. Az önmagukkal szemben igényes nők testi higiéniája és szőrtelenítési preferenciái mai szemmel nézve nem ugyanazok, mint akkor voltak. Az a szőrtelenség kultusz, ami napjainkban zajlik, nem létezett. A szőrtelenítés fogalma az arcon lévő felesleges szőrszálak, a karok és a lábszár epilálását foglalta magába. Az intim zónák szőrtelenítése nem volt téma, ha mégis, így gondolkodtak róla az emberek:

Az ott…, annak a résznek az ékessége…

Korabeli szépségideálnak megfelelő nő, valószínűleg modell, Kirchmayer Károly szobrász műtermében 1958-ban. Forrás: Bauer Sándor/Fortepan

Az 1960-as években a nők kozmetikusnál való szőrtelenítési igénye lecsendesült. Ennek oka lehetett a magas hőfokon és égetéses módszerrel működő „diatermiás gépek” használatának betiltása is, mely a végletes szőrtelenítést ígérte. A hatvanas évek állami és szövetkezeti üzleteiben már csak gyantával szőrtelenítettek a kozmetikusok vagy hidrogén-peroxiddal szőkíthették ki a zavaró szőrzetet. Ezért sokan inkább otthon oldották meg a szőrtelenítést, a drogériában kapható szőrtelenítő krémekkel.

1966-ban voltam 18 éves, akkor kezdtem el szőrteleníteni. Lehetett kapni egy krémet, aminek olyan záptojás szaga volt… órákig kellett szellőzetni használat után..de hatásos volt.

A szoknyák rövidülésével az igényes nők egyre inkább odafigyeltek lábszáruk szőrtelenítésére, igaz ezt leginkább – mint ahogy fentebb olvashatjuk – szőrtelenítő krémmel vagy borotvával tették.

Ápolt, sima lábszárú modern nő, 1967-ben. Forrás: Pálinkás Zsolt/Fortepan

1967-ben azt tanácsolták a nőknek, hogy otthon „az erősebb szőrszálak ollóval való lenyírása” vagy borotválása helyett válasszák inkább a szőkítést. Az ehhez való útmutatás így szólt:

A szőkítést szappanos lemosással és benzinnel zsírtalanított bőrön végezzük. Mindenkor frissen készített hidrogén-hiperoxidos oldatot használjunk, amely négy rész tömény hidrogénből, egy rész szalmiákszeszből és öt rész vízből álljon. Az ecsetelést a szőrszálak mentén vattás pálcikával végezzük, míg a bőrt csípni nem kezdi, akkor hideg vízzel lemossuk, és utána megnyugtató krémet alkalmazunk. Pihés szőrzetnél a hatást fokozhatjuk szappanos habkő- porral való koptatással is.[ii]

 

A szőrtelenített hónalj és fazon azonban nem volt elvárás még a strandon sem, fürdőruha viselésekor.

Napozó nő a strandon hónaljszőrrel, 1964-ben. Forrás: Lencse Zoltán/Fortepan

És randevú során sem, divatos alkalmi ruhába öltözve.

Csinos, fiatal lány 1962-ben. Forrás: Kurucz Márton/Fortepan

Természetesen akadtak kivételek, de ők is általában otthon szőrtelenítették magukat és borotvát használtak:

Volt olyan barátnőm, aki bizony még a mellbimbója körül is kénytelen volt borotvát használni. Ő a hónalját is inkább borotválta. Tabutéma volt ez akkoriban…

A szőrtelenítés még az 1970-es években sem terjedt el általánosan, és aki igénybe vette a kozmetikákban végzett professzionális gyantázásokat, az is csak szezonálisan tette egy korabeli kozmetikus szerint:

Inkább szezonális szolgáltatás volt ez és a nyári időszakban volt erre igény.

Leginkább a lábszárukat gyantáztatták a nők, de voltak kivételek is:

Volt olyan vendégem, akinek fazont és kart is gyantáztam, de ő olyan szoborszerű volt, aki nem szerette, ha van rajta akár egy szál szőr is.

– emlékezett vissza a kozmetikus. Ebben a korszakban kozmetikusoknak a KHV-tól (Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat) lehetett kész táblás gyantát (kolofónium+méhviasz) vásárolni, de a szabálytalan arányok miatt ennek a minősége nem volt mindig megfelelő. Ezért a kozmetikusok feljavították, és gyakorlatilag újrafőzték ezeket a gyantákat.

Minden kozmetikus tudott gyantát főzni annak ellenére, hogy volt kész táblás gyanta. De többnyire az arányok nem voltak jók. A kozmetikusok pedig megtanulták, hogy ha nagyon világos a gyanta, hozzá kell tenni egy kis kristályos gyantát, ha nagyon törik, akkor pedig méhviaszt. Mindig mi javítottunk rajta és mindenki a saját ízlésének megfelelően megfőzte a saját gyantáját.

A spatulával felhelyezett barna színű gyanta szőrtelenítés utáni maradványait a vendég bőréről orvosi benzinnel oldották le, utóápolási készítményeket pedig jellemzően nem alkalmaztak, legfeljebb hintőport. A már használt gyantacsíkokat a kor kozmetikai protokollja szerint újra felhasználták. Felforralták (elpusztítva belőle ezáltal a baktériumokat), és egy szűrőn keresztül egy másik edénybe öntötték. Minél sötétebb volt a gyanta, annál többször volt használva.

A ruhák rövidülésével egyre több látszott a női testből, ezért a nők már nem csak a lábszárukat, de ha szükség volt rá a combjukat is szőrtelenítették. Bár a combon lévő szőrszálak, pihék a korabeli testképfelfogás szerint teljesen rendben voltak.

Miniruhás divatos nő, valószínűleg szőrtelenített lábbakkal 1974-ben. Forrás: MHSZ/Fortepan

Szépségtanácsadó könyvek otthonra a borotva helyett horzsakövet ajánlottak, melynek alkalmazása így nézett ki:

A horzsakő lapjával köröző mozdulatokat végezve ledörzsöljük lábszárunkat. Könnyebben megy, ha a lábszárunk vízben ázik.[iii]

1985-től kezdett előtérbe kerülni a láb mellett a hónalj szőrtelenítése. Az otthoni szőrtelenítéshez a szépségtanácsadó könyvek szőrtelenítő emulziót ajánlottak, és szemléletes illusztrációkkal egészítették ki a kezelési útmutatót.

A Depilex szőrtelenítőfolyadékot pálcikára csavart vattával kenjük enyhén a szőrtelenítendő testrészre. 4-5 perces száradás után hideg, ecetes vízzel a bőrrészt leöblítjük.[iv]

Szőrtelenítés protokollja otthon. Forrás: Romváry-Gerő 1985: 192. o.

Az szépségápolási tanácsadó könyvek figyelmeztetései ellenére azonban a legtöbb nő a nyolcvanas években is a borotvát használta. Van, aki akkori tinédzserként így emlékszik vissza:

Apukámnak még olyan zsilettpengés hagyományos borotvája volt. Ő nem tudta, de mindig ezt használtam. Leültem a kád szélére, borotvahabbal bekentem a lábszáram és leborotváltam. Volt, hogy néha belevágtam, akkor timsót szorítottam rá. Az egy olyan nagy tömb volt és emlékszem, fent volt a gyógyszeres szekrényünk tetején.

Fiatal lány 1987-ben, Forrás: tm/Fortepan

Később a hagyományos borotvák helyett már eldobható- és a villanyborotvát használtak a nők, még később epilátort.

Azok, akik akkoriban voltak gyerekek, így emlékeznek a nyolcvanas évekre:

Emlékszem, hogy sok nőnek volt szőrös a lába a harisnya alatt. És a hónaljszőr sem ütötte ki a biztosítékot…

Villamoson, ahogy kapaszkodtak, az a rengeteg hónaljkutya… Nagyon utáltam.

A strandon a fürdőruhák alól hatalmas pamacsok lógtak ki. Nekem ez gyerekként vicces volt…

A bugyi vonalának emelkedésével a fazon rész is egyre nyilvánvalóbbá vált. A nyolcvanas évek közepéig még általános jelenség volt strandokon a bikinit viselő nők esetében az intimszőrzet előbukkanása. Az 1980-as évek végén azonban a nyugati trendeket követve, Magyarországon is reprezentálódott ezen terület szőrtelenítése gyantával, borotvával vagy szőrtelenítő krémekkel. Ennek elterjedéséhez egyfajta mentalitásváltozás volt szükséges, melyet részben a férfiak körében igen elterjedt meztelen nőket ábrázoló kártyanaptárak, részben a külföldről becsempészett erotikus magazinok, aktfotók és poszterek járultak hozzá, melyek az autószerelő műhelyektől kezdve számítástechnikai cégek falain láttak el ornamentális funkciót.

Novotrade Rt. 1987-ben a Magyar utca 12-14 szám alatt. A falakon meztelen nőket ábrázoló erotikus képek, naptárak. Forrás: Fortepan/Fortepan

A szőrtelenség, mint testképpel kapcsolatos társadalmi elvárás alapvetően a rendszerváltás után köszöntött be. Elsőként azon nőknél reprezentálódott, akiknek testük a nyilvánosság elé került, és fontos volt az esztétikai megjelenésük, legyen szó a modellekről, sportolókról, a szórakoztatóipar szereplőiről vagy akár az elit éjszakai klubok táncoslányairól és konzumnőiről. Mint legtöbbször a történelem folyamán, ők voltak a testideállal kapcsolatos változások influenszerei, akiknek köszönhetően napjainkban a szőrtelenítés már nemcsak divat, de társadalmilag is elvárt esztétikai és higiéniai alapkövetelmény (legalábbis, ami a nyilvánvaló testrészeket illeti).


Az NTF Történész Műhely ingyenesen teszi mindenki számára elérhetővé tudományos eredményeit, ingyenesen bocsátja rendelkezésre ismeretterjesztő cikkeit. A szerkesztés, tördelés és a honlap fenntartása azonban nekünk is pénzbe kerül, kérjük, adományával támogassa ügyünket, hogy a jövőben is elérhetővé tegyük cikkeinket olvasóink számára. Szíves támogatásukat Patreon oldalunkon (link) várjuk.


Jegyzetek:

  1. Végleges szőrtelenítést igérő korabeli kozmetikai gép
  2. Népakarat 1. évf., 1956. december 9., 24 sz., 6. o.
  3. Kunze, Olly- Rolf: A szépség iskolája. Budapest, Medicina, 1973, 82 o.
  4. Romváry-Gerő: Modern test- és szépségápolás. Budapest, Medicina, 1985.

A címben szereplő idézet forrása: Sándorffy József kozmetikus nyilatkozta 1956 decemberében. Népakarat 1. évf., 1956. december 9., 24 sz., 6. o.

Felhasznált Irodalom:

Valuch Tibor: Hétköznapi élet Kádár János korában. Budapest, Corvina, 2012

Valuch Tibor: Mosdunk, fürdünk, fogat mosunk. In: Juhász Katalin (szerk.): Tiszta sorok- Tanulmányok a tisztaságról és a tisztálkodásról. Budapest, L’Harmattan Kiadó, 2009

A borítóképen a Rákosi kor nőideáljától nagyon eltérő, igényes, dekoratív fürdőruhás nő  látható a Gellért fürdőben, 1955-ben. Forrás: Bauer Sándor/Fortepan

Facebook Kommentek