Szilveszter éjjelén esett a hó – Kádár-kori szilveszterek Budapesten

Tóth Eszter Zsófia

A Kádár-korszak szilvesztereiben is ott lappangott a rendszer alapvető félelme a csoportosulásoktól, gyülekezéstől, így leginkább annak örvendtek a politikusok, ha étteremben, otthon televízió előtti, vállalati üdülőkben, vagy a Budapesten a Nagykörúton töltötték az emberek természetesen vidáman és az optimistán, a jövőbe vetett hittel búcsúztatva az óévet. Így mindenütt volt valami extra, amit a hétköznapokban nem kapták meg az állampolgárok. Szilveszteri műsorok különkiadással, Szuperbola több lengén öltözött nővel, az étteremben élő malac, a Blaha Lujza téren szabad közlekedés az úttesten és nem az aluljárókban.

Ha a Kádár-kori szilveszterekre gondolok, az jut eszembe, hogy mindig kimentünk a körútra trombitálni, akkor még petárda sem volt és nagyon biztonságosnak és vidámnak éreztem az egészet kisgyerekként. A Blaha Lujza téri aluljárót lezárták és akkor kivételesen az úttesten is lehetett közlekedni, ami nagy élménynek, rendkívülinek számított.

Aztán szintén egy más műfaj volt, a vállalati üdülői szilveszterek, amelyen egyszer szintén részt vettünk. Ekkor még hat éves voltam, így legmaradandóbb emlékem az, hogy meg lehetett húzni Miskolctapolcán a malac farkát és tombola is volt a szilveszteri vacsora mellé.

Aztán már az 1980-as évek derekén egyszer színházba mentünk, a Thália Színház Volt egyszer egy Városliget című előadására. Nagyon izgatottnak tűntek a színház előterében a színházi emberek, sőt maga a rendező, Kazimir Károly is ott várakozott, ami rendkívülinek számított. Hamarosan kiderült mindez nem véletlen, maga Kádár János érkezett meg feleségével és tekintette meg ugyanazt az előadást, mint mindenki más.

És még egy, ami nélkül az 1980-as évek szilveszterei elképzelhetetlenek voltak: a 3+2 együttes előadásában az Én édes Katinkám című szám – eredetileg Szécsi Pál előadásában lett híres – , melyben szerepel „a szilveszter éjjelén esett a hó” szövegrész is, melyre, hogy tényleg szilveszterkor essen a hó, ténylegesen ritkán került sor.

És nézzük meg, a korabeli sajtó hogyan írt a szilveszterről. 1962-ben a nagykörúton trombiták, csákók, álarcok voltak a legkelendőbbek, de sokan a csepeli Munkásotthonban kezdték a szilveszteri mulatságot:

„A Csepeli Munkásotthonban több mint hatszázan vacsoráztak, s nem kevesebb, mint 1500 üveg sör, kétszáz pár virsli és sok száz üveg bor fogyott el.”

Teltház volt az éttermekben a Nemzetiben, a Szófiában és a Moszkvában. Az újság tudósítása szerint:

„nagy sikert aratott, hogy éjfélkor a konyha dolgozói élő malaccal jártak körül az asztaloknál és mindenkinek eredményekben gazdag új esztendőt kívántak.”[1] 

a Magyar Rádió stúdiója, a Magyar Rádió szilveszteri műsora, Mezey Mária és Mányai Lajos színművészek.
A Magyar Rádió stúdiója, a Magyar Rádió 1962-es szilveszteri műsora, Mezey Mária és Mányai Lajos színművészek. (Forrás: Szalay Zoltán/FORTEPAN)

A nagykörúti hangulatról is külön írt a Népszabadság:

„Külön említést érdemel a Nagykörút. Akárcsak egy május elsejei felvonuláson, úgy özönlött az emberek sokasága a Marx tér és a Nemzeti Színház között. Az emberek jókedvűen tréfálkoztak, élcelődtek egymással, trombiták ezrei fújták az éjféli-reggeli marsát. Kijutott a tréfálkozásból a rendőröknek, a villamos kalauzoknak és az autóbusz dolgozóinak is. A fiatalok a Nagykörút őrszemes rendőreit körültáncolták, felköszöntötték és boldog új évet kívántak nekik.”[2] 

1970-ben a Magyar Nemzet arra hívta fel a figyelmet, hogy sok tengerentúlon élő magyar érkezik szilveszterre az óhazába. Ekkor már az 1956-os emigránsok hazamerészkedtek.

„Szilveszter éjjelén tizenkilenc helyen rendeznek bált és a bálok színhelyétől reggel 5 óráig félóránként modern autócarok viszik éjszakai városnézésre, a friss levegőre kívánkozó vendégeket.”[3]

Duda + trombita, 1968 (Forrás: Magyar Rendőr/FORTEPAN)

Az itthoni vidám, békés hangulattal szemben a kapitalista országok rossz példaként is szerepeltek a szilveszteri tudósításokban: 1971 szilveszterén beszámoltak arról, hogy Olaszországban 7 ember életét petárda oltott ki, Thaiföldön pedig egymásba rohant egy busz és egy teherautó, a  szerencsétlenségnek 21 halálos áldozata volt.[4] Budapesten ezzel szemben egy rendkívüli esemény történt:

„A „legkedélyesebb” szilveszterező Hollandi Pál 50 éves csőszerelő, budapesti lakos volt, aki pénteken délután a Szabadság-híd budai oldalának ívén 20 méter magasra mászott fel. A tűzoltók emelték le.”[5]

Az 1977-es évhez pedig a „Különös szilveszter, táncol a hóember” dal premierje kötődik, amely Cserháti Zsuzsa előadásában lett igazán népszerű.

1982 szilveszterén már szó esett a magányosokról is, akiknek a 4 évszak társkereső szervezett programot, három korosztály részére három helyszínen: a fiataloknak a Fáklya Klubban kabaréval, a középkorúaknak az Újlaki Étteremben, az időseknek az Új Tükör klubban.  budapesti Rákóczi út slágertermékei az alábbiak voltak: színes trombiták, King Kong, malacka, Hófehérke, japán harci állatok, Stüszi- és testőrkalapok, sombrerók.[6] És talán meglepő, de a detoxikálóban nem ekkor volt csúcsforgalom, hanem fizetésnapkor és prémiumosztáskor. A Corvin áruház előtt éjjel fél 1 és fél 3 között utcabál volt, Hungária koncerttel. Szabó János kiskatonát az tette boldoggá, hogy nyolc hónap után eltávozásra engedték, így találkozhatott menyasszonyával, akihez egy hatalmas virágcsokorral sietett. Szilveszterkor káposzta, bab és malac került az ünnepi asztalra.

Legendásnak számított a Parabola című tévéműsor szilveszteri különkiadása, a Superbola, melyben a szokásosnál is több, lenge ruhába öltözött nőt lehetett látni, akár politikusok társaságában is.

És a másik, feszültségoldó, politikai szelep funkciót betöltő műsor volt a szilveszteri kabaré, különösen Hofi Géza műsorai is.

Mindez már egy következő cikk témája lehet.


Az NTF Történész Műhely ingyenesen teszi mindenki számára elérhetővé tudományos eredményeit, ingyenesen bocsátja rendelkezésre ismeretterjesztő cikkeit. A szerkesztés, tördelés és a honlap fenntartása azonban nekünk is pénzbe kerül, kérjük, adományával támogassa ügyünket, hogy a jövőben is elérhetővé tegyük cikkeinket olvasóink számára. Szíves támogatásukat Patreon oldalunkon (link) várjuk.


Felhasznált források

[1] Népszabadság, 1962. január 3. 2. o.

[2] Népszabadság, 1962. január 3. 2. o.

[3] Magyar Nemzet, 1970. december 31. 3. o.

[4] Népszava, 1972. január 4. 8. o.

[5] Népszava, 1972. január 4. 8. o.

[6] Népszava, 1982. december 31. 16. o.

A nyitóképen: hamisítatlan szilveszteri hangulat 1977-ből (FORTEPAN)

Facebook Kommentek