Egy kis automata mosógép-történelem

Tóth Eszter Zsófia

Emlékszem, úgy 1985 táján automata mosógépet készültünk vásárolni. El is mentünk a Keravillba – az évi rendes, két hetes beutalós nyaralás előtt – amikor édesanyám látva a nagy árkülönbséget a félautomata és az automata mosógépek között, eredeti terveinkkel ellentétben a félautomata mellett döntött. Az volt az olcsóbb és azt mondta, a centrifugánk még jó, inkább átpakolja a ruhákat a félautomatából abba és még spórolunk is. Így nem lett akkor automata mosógépünk. Bár áttanulmányozva az alkatrészellátási nehézségeket az automata mosógépekhez, nem is baj. A félautomata hűségesen kitartott, bőven túlélte a rendszerváltást is. Mióta volt Magyarországon magyar gyártmányú automata mosógép a piacon? Milyen mosóport használtak anyáink a Kádár-korszakban? Cikkemben többek között ezekre a kérdésekre is keresem a választ.

A cikk a Napi Történelmi Forrás és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében készült

Második műszak – így hívták a korabeli újságírók a dolgozó nőkre háruló háztartási terheket, amely az akár fizikai, akár értelmiségi munkával töltött nyolc órás munkaidő után várt rájuk a háztartásban. A háztartás gépesítése és a férjek egyre nagyobb szerepvállalása a háztartási munkában enyhített a terheken.

„Bár a patakban térdeplő Iluska meséje óta jó néhány évtized eltelt, míg elérkezett a mai programozható automata mosógépek és korszerű tisztító szolgáltatások világa, azért még sokan emlékeznek a kilisztezett sarkú fateknőkre, a mosófazekakban kifőzött lepedőkre, síkos, lúgos, rossz szagú mosószappanokra és pöttyös bögrében tartott lúgkőre, amelybe olykor belekóstolt az őrizetlenül hagyott kisgyerek. Régen ilyen volt a nagymosás.”

– összegezte a mosás történetét röviden a Magyarország újságírója 1976-ban.[1] 

A „hőskorszak”, amikor a nagymosás egész napos elfoglaltság (és sokszor társasági esemény) is volt. A kép 1913-ban készült. (FORTEPAN, 2793)

Az első hazai automata mosógép a Hajdú Szuper Automata volt, amelyet a Hajdúsági Művek gyártott. Az előmosás 14 percig tartott, majd 1,5 percig centrifugált, ezután vizet vett fel a mosáshoz, amely 21 percig tartott, 3 percig ismét centrifugált, ezután ötszöri öblítés következett, végül pedig 6 perces befejező centrifugálást végzett.[2] 10-féle program közül lehetett választani és a hagyományos mosógéppel szemben mosás közben felügyeletet nem igényelt.[3] Karrierjének alakulása tipikusan jellemző a KGST munkamegosztásra és a hiánygazdaságra. A gyártó több tárgyalás után a jugoszláv Obod céggel állapodott meg, amely az eredeti gyártási eljárást az amerikai Indesittől vásárolta meg. 1970-től az első Hajdú Szuperek remekül működtek a háztartásokban, azonban az első meghibásodásoknál sorra leálltak, alkatrészhiány miatt. (pl. automata kapcsoló). 1976-ban új licence-szerződést kötöttek az NSZK-s AEG-vel.[4] Ezek lettek a Minimat (1.5 kilogrammal tölthető) és Midimat gépek (4 kilogrammal tölthető).[5] 

A megoldást részben az NDK-s és lengyel automata mosógépek jelentették, amelyekből 1977-ben összesen 28 ezer darabot hoztak be. 1979-ben 20%-a a magyar piacon eladott automata mosógépeknek NDK-s volt.[6] A sima mosógép ára 1600-1800 Ft között mozgott 1973-ban, az automata 8600 Ft-ba került.[7] A sima mosógép nem centrifugázott, külön kellett centrifugát használni, nem voltak rajta külön programok. A felhasználó engedte bele a vizet, majd engedte le a mosás végén. A félautomata mosógép pedig szivattyúzta a vizet és leengedte, de nem centrifugázott. Az automata mosógép vásárlásokat még az 1980-as években is nagyban befolyásolta a kínálat és az ár.

Mosógép és külön centrifuga (középen) egy dombóvári villamossági szaküzlet kirakatában, 1964. (Erky-Nagy Tibor/FORTEPAN, 14060)

Már 1970-ben 37 fajta mosószer volt kapható a hazai üzletekben. Ezek közül az automata mosógépekhez csak a csökkentett habzású mosóport lehetett használni. Ekkor a Tomi Automat, Bio Automat és Mixal márkájúakat ajánlotta Ritter Tiborné és Wéber Cecília vegyészmérnök.[8] A Tomi Mat reklám részletes leírást tartalmazott a mosás folyamatáról is:

Automata forgódobos mosógéppel való mosásnál a szétválogatott, száraz, nem áztatott ruhákat rakja a gépbe, csukja be az ajtaját s állítsa be a textíliának megfelelő programot. Ezután töltse fel az adagolótárat TOMI Automat-tal s a főkapcsolóval indítsa meg az automatikus folyamatot. A TOMI Automat kellemes illatot és ragyogó fehér színt ad a ruhának. Gyapjú és hernyóselyem kivételével minden textilfajtához használható. A TOMI Automat olyan anyagot tartalmaz, amely legjobban 60 C-fok felett fejti ki hatását, tehát ennek figyelembevételével válassza ki a legmegfelelőbb programot.”[9]

1985-re a Tomi mosóporból egész család lett: 2.4-3.3 kilogrammos kiszerelésben: Tomi Super, a Sztár, a Brill, a Mat és a Gála.[11] A Biopont 1969-ben mutatták be a Budapesti Őszi Vásáron. Fehérjeoldó enzimeket tartalmazott és a gyapjút kivéve mindent mosni lehetett vele.[10] Ez volt az egyik első reklámja:

 „Lehet bármi az ingben, pelenkában, kiszedi a Biopon önműködő enzimes áztatópor.”[12]

Manapság már a termékválaszték óriási, alkatrész-utánpótlási gond sincs, sőt, inkább lecseréljük még modernebb technológiára tartós fogyasztási cikkeinket, ha tönkremennek. Ma már érdekes visszatekinteni egy olyan korra, amikor a fogyasztási cikkek tartósságát elsősorban az alkatrészhiány befolyásolhatta és nem a teljes berendezés tönkremenetele.

A technika terjedése ellenére sokan (kényszerűségből) maradtak a hagyományos verziónál. Tilosban mosó nő 1968-ban. (UVATERV/FORTEPAN, 97619)

Az NTF Történész Műhely ingyenesen teszi mindenki számára elérhetővé tudományos eredményeit, ingyenesen bocsátja rendelkezésre ismeretterjesztő cikkeit. A szerkesztés, tördelés és a honlap fenntartása azonban nekünk is pénzbe kerül, kérjük, adományával támogassa ügyünket, hogy a jövőben is elérhetővé tegyük cikkeinket olvasóink számára. Szíves támogatásukat Patreon oldalunkon (link) várjuk.


Jegyzetek, felhasznált források:

[1] Magyarország, 1976. október 3. 29. o.
[2] Ludas Matyi, 1971. április 1. 2. o.
[3] Világgazdaság, 1970. december 31. 31. o.
[4] Népszabadság, 1976. április 25. 5. o.
[5] História, 2008.3. 33. o.; Budapest, 2010. 8. 9. o.
[6] Világgazdaság, 1979. november 17. 3. o.
[7] Esti Hírlap, 1973. május 30. 3. o.
[8] Népszabadság, 1970. október 25. 10. o.
[9] Népszabadság, 1970. május 27. 14. o.
[10] Napló, 1970. március 4. 11. o.
[11] Magyarország, 1985. november 10. 20. o.
[12] Ludas Matyi, 1969. szeptember 25. 2. o.

A nyitóképen automata mosógépet szemlélő vásárlójelölt a Corvin Áruházban, 1977. (Urbán Tamás/FORTEPAN, 89879)

Facebook Kommentek