Magyar írók a magyar középkorról – válogatás az elmúlt évek terméséből

A Könyvhét alkalmából szeretnénk tisztelegni a magyar írók előtt, egyúttal pedig ajánlani az elmúlt évtized történelmi regényeiből – ezúttal a kritikai meglátások mellőzésével. Nagyjából két évtizede ismét nagy számban olvashatunk történelmi regényeket, olyannyira, hogy nagy vállalkozás lenne áttekinteni az összes megjelent regényt. Ebben az írásban ezért a magyar középkorban játszódó, vagy azzal foglalkozó műveket veszem számba. Egészen pontosan az új évezred terméséből mutatok be egy szubjektív válogatást, a szerzők nevének ábécésorrendjében, szigorúan olyan könyveket, amelyeket magam is elolvastam.

Bán Mór – Hunyadi-sorozat

2008-ban indult útjára Bán Mór Hunyadi Jánosról szóló sorozata, a Csillagösvény hídja című kötettel. A történet Hunyadi János nagyapjával és a család Magyarországra menekülésével veszi kezdetét, és bemutatja a törökverő hős pályafutásának legfontosabb fordulatait és legnagyobb győzelmeit. Mindezt egy, a mohácsi csata idején játszódó kerettörténetbe ágyazva, amelynek során az idős mesélő egy fiatal szerzetesnek mondja tollba a család történetét. A regényfolyam még nem ért véget, a könyvhétre jelent meg a legújabb kötet, a Vihartépte zászlaink, de a kiadó és a szerző tervei szerint a Hunyadi család további generációival folytatódik majd a történet. Bátran ajánlható mindenkinek, aki szeretné megismerni regényes formában, hogy milyen heroikus erőfeszítésre volt szükség ahhoz, hogy évtizedekre feltartóztassuk a hódító Oszmán Birodalmat.

Bányai D. Ilona – Boszorkánykör

A Boszorkánykör című regény 2016-ban jelent meg, azóta pedig még egy kötet napvilágot látott. A történet Mátyás uralkodása idején, 1465-ben kezdődik. Főhősei egyszerű nők, akik a saját kényszerhelyzetükből akarnak menekülni. Egyikük egy mostohájától szenvedő kislány, a másik egy szegény disznópásztor lánya, a harmadik pedig egy bántalmazó házasságban élő fiatalasszony. A második kötetben már kilép a történet ebből a nézőpontból és egy népmesei fordulatot is vesz. Aki szereti a nőkre koncentráló és a hétköznapi emberek hétköznapi problémáit bemutató történetet, annak jó választás lehet ez a történelmi regény.

Bíró Szabolcs – Anjouk

Bíró Szabolcs sorozata az Anjouk korába kalauzol el. A szerző akkurátusan ragaszkodik a sorozaton belüli sorozatokhoz, mert az eddig megjelent hat kötet kétszer hármas felosztást követ, a trilógiáknak pedig előzménytörténete is akad, amely a Non nobis, Domine címet viseli. Annak a történetnek a templomosok közé állt főszereplője áll az Anjouk első kötetének a középpontjában, amely 1321-ben veszi kezdetét. A két trilógia kétszer három évet ölel fel, és I. Károly küzdelmeinek zárófelvonását mutatja be, egy-egy évet bemutatva. Aki szereti az autentikus középkori hangulatot, a lovagi élet megismerhető világát, annak az Anjoukat lehet ajánlani.

Bónizs Róbert – A kőfaragó

Szintén az Anjou korba kalauzol el, mégpedig a Bükk (és Zemplén) tágabb környezetébe Bónizs Róbert regénye. Az 1341-ben kezdődő, eddig két kötetet tartalmazó regénysorozat főhőse egy kőművesmester, aki igyekszik munkát találni a megszerzett tudásával. A történetben azért felbukkan egy adósságokkal küszködő főúr és a leendő Lajos király is, akinek az életét veszély fenyegeti. Aki szereti az egyszerű és olykor népmesei fordulatokat is tartalmazó regényeket, annak A kőfaragó megfelelő választás lehet. A benne előforduló keményebb jelenetek miatt viszont csak a felnőtt olvasóinknak javasolnám.

Csikász Lajos – Anjou lobogók alatt

Csikász Lajos Ezüst sávok, arany liliomok című könyve 2013-ban jelent meg először, a sorozat pedig azóta 4+1 kötetesre duzzadt. Főhőse Ócsárd nembéli Imre, aki a történet elején mindent elveszít, beleértve a személyes szabadságát is, ám bátorságának és csavaros eszének köszönhetően szép lassan mindent visszanyer, miközben otthonra és családra lel a kunok között. A regénysorozat az Anjouk idején indul (illetve a szerző írt egy előzménykötetet is, amely Kun László alatt játszódik), és I. Károly király harcait meséli el. Aki ismeri és szereti Bernard Cornwellnek az Angolszász históriák (vagy újabban Az utolsó királyság) nevű sorozatát, az nem fog csalódni Csikász Lajosban sem, hiszen a politikai intrikákat általában egy-egy grandiózus csata zárja le.

Gál Dorina: Aranyszív

Az álnév mögé bújó szerző különös párost választott főhőseinek: II. Lajost és Habsburg Mária királynét. Az Aranyszív, Bíborszív, Márványszív címeket viselő könyvek az ő életüket kísérik végig egészen a gyermekkoruktól kezdve. Különösen a késő középkor és a reneszánsz öltözködés világa iránt érdeklődők fedezhetnek fel érdekes részeket, ennek ellenére a bemutatás módja az ifjúsági regények nyelvezetét idézi. A történet szokatlan a magyar mezőnyben abból a szempontból is, hogy az egyik főhőse egy Habsburg, és a történelemkönyvek lapjain nem túl rózsás színekkel megfestett Brandenburgi György is pozitív szerepet játszik benne. Aki egy Mohács körül játszódó történetre kíváncsi, annak nem rossz választás ez a trilógia.

Pusztai Andrea – Bizánc

Ez a könyv egy kicsit kakukktojás a többiek között, mert csak félig szól magyarokról, ráadásul a trilógia zöme nem is a történelmi Magyarországon, hanem Konstantinápolyban játszódik. Az egyik főhőse azonban magyar, és a magyarok végig jelen vannak a történetben a 2015-ben megjelent első kötettől kezdve. A 958-ban kezdődő trilógia a század nagyhatalmú császárnéjának, Theophanónak az életére koncentrál, kezdve a házassága előtti eseményektől. Ha valaki kedveli a romantikus történeteket, és szeretne egy kicsit elmélyedni a 10. századi konstantinápolyi udvarban, akkor a Bizánc trilógiát nem érdemes kihagynia.

Trux Béla: Az eretnek

Sajátos nézőpontot választott Trux Béla, a 2017-ben megjelent Az inkvizítor című könyv szerzője. A történet azóta két részre duzzadt, és a társai közül kitűnik azzal, hogy egy külföldi szemével járja be Kun László uralkodásának Magyarországát. Főhőse, Wolfgang, egy német család sarja, aki Bolognában és Párizsban tanul, később pedig az inkvizíció szolgálatába szegődik. Mesterével járja be Európát és így jut el Magyarországra is, ahol hosszú időt tölt a kunok között, és beleleshet a magyar királyi udvar problémáiba is. Művészettörténeti és néprajzi motívumokban gazdag, azokat új értelmezési keretben bemutató történetet kaphat az olvasó, aki belevág az elolvasásába. Aki szereti a magyarokkal szembeni külső nézőpontot, de egyúttal rá akar csodálkozni a mindennapi magyar motívumkincs rejtett jelentéseire, azoknak ez a történet kihagyhatatlan lesz.

Ugron Zsolna: Hollóasszony

Stílusában teljesen eltér az eddig ajánlott könyvektől ez a 2016-ban megjelent mű. Főhőse Szilágyi Erzsébet, Mátyás király anyja és Hunyadi János felesége. A törökverő hős és a legnagyobb magyar király mellett kevesebb szó esik róla, aki végig fontos szerepet játszott a magyar történelemben. A szerző főleg levelek és történettöredékek segítségével mutatja be az életutat, és a még oly híres családtagok is csak mellékszereplők maradnak Szilágyi Erzsébet mellett. Ez a könyv főleg azoknak ajánlott, akik inkább egy szépirodalmi igénnyel megírt könyvre kíváncsiak, és nem a könnyebben csúszó történelmi regényekre akarnak benevezni.


Az NTF Történész Műhely ingyenesen teszi mindenki számára elérhetővé tudományos eredményeit, ingyenesen bocsátja rendelkezésre ismeretterjesztő cikkeit. A szerkesztés, tördelés és a honlap fenntartása azonban nekünk is pénzbe kerül, kérjük, adományával támogassa ügyünket, hogy a jövőben is elérhetővé tegyük cikkeinket olvasóink számára. Szíves támogatásukat Patreon oldalunkon (link) várjuk.


 

Facebook Kommentek