Az adrenalinfüggő sportlady – Muráti Lili

Rapali Vivien

Folytatódik sorozatunk, amelyben kevéssé ismert beszámolók, újságcikkek és fényképek segítségével a két világháború közötti magyar sztárvilágba látogatunk el. A sorozatban megismerhetjük a Hunnia Filmstúdió és a korabeli színházi világ csillagainak kevésbé ismert oldalát, extravagáns, furcsa, vagy éppen teljesen hétköznapi szokásait. Páger Antal után most Muráti Lili következik, akit a divat és a sport mellett szintén vonzottak az autócsodák és a velük járó élmény és adrenalinfröccs is.

Muráti Lili (Nagyvárad, 1912. július 22. – Madrid, 2003. április 17.) színésznõ. (Rapali Vivien - HKKT)
Muráti Lili (Nagyvárad, 1912. július 22. – Madrid, 2003. április 17.) színésznõ.
(Rapali Vivien – HKKT)

1931. március 22. vasárnapi nap volt. Ezen a napon a méltán híres Rákosi Szidi színésziskolájában a végzős évfolyam vizsgaelőadása alkalmából Feuillet Oktáv Egy szegény ifjú című darabja került terítékre.[1] Margitot, a női főszerepet Muráti Lili játszotta, aki színes beszédével, ízes kiejtésével, intelligenciájával nagy sikert aratott. Nem meglepő, hogy a fiatal színésznő (ekkor tájt 20 év körüli[2]) azonnal szerződést kapott. Már ekkor megjelent a korszak híres színházi hetilapjában a Színházi Életben, de igazán filmes karrierje beindulása tette őt követendő ikonná.

Fekete-fehér pöttyös ruhában, hozzáillő sikkes kalappal, és az elengedhetetlen vörös rúzzsal. (Rapali Vivien - HKKT)
Fekete-fehér pöttyös ruhában, hozzáillő sikkes kalappal, és az elengedhetetlen vörös rúzzsal. (Rapali Vivien – HKKT)

„A kor egyik legszebb, legizgalmasabb és legmodernebb színésznőjének tartották, egyénisége eltért a szokványos szende szépségektől. Jó jellemábrázoló képességgel öntudatos, a férfiakkal egyenrangú, makrancos, okos, ugyanakkor erotikát sugárzó nőket játszott. Öltözködésével divatot teremtett, sok nő számára az áhított ideált testesítette meg.”[3]

A ’30-as évek közepétől Muráti gyakran szerepel a hetilapok hasábjain, szakmai teljesítménye mellett kivált két dologgal emelkedik ki: fitt életmódjával és 120-as tempójával. Lili nem csak a filmvásznon volt egy új típusú female, hanem a való életben is. Lányok ezreinek volt példakép, egy új típusú nő, aki karakán, makacs ugyanakkor vonzó és nőies. Divatsalon 1931-ben így írta le az új női ideált:

Az új típus valóban sok tekintetben romantikus volt, de változatlanul fiús. A bakfisgarszon huszonéves változata: a sportlady. Sokat úszott, tornázott, teniszezett, sízett. A lába hosszú, nyúlánk, izmos, csípője keskeny, dereka karcsú, de ismét volt apró kerek, formás melle. Nagyon vékony.”

Ennek az ideálnak Muráti Lili tökéletesen megfelelt; elegáns, mégis sportos és fiatalos stílusát sokan utánozták is.

Muráti Lili, a divatikon
Muráti Lili, a divatikon

A különleges anyagokat és az egyszerű, de tökéletesen szabott ruhákat kedvelte.[4] Volt, hogy férfiruhát öltött: 1933-ban még férfi zakót is csináltatott magának. Mindemellett a művésznők közül (Karády Katalin színre lépése előtt) az egyik legfoglalkoztatottabb, legdivatosabbnak színésznőnek számított. Követendő női példakép és követendő divathölgy volt.

„Garderobe-om legnagyobb részét kötött holmik teszik. Van hat jumperem, három pulóverem és három kötött kosztümöm, melyek mind Nádas cégtől valók.”[5] – nyilatkozta 1935-ben.

’33 húsvétján férfi módi locsolkodó körutat tervezve meglátogatta kolleganőit. A képen Radocza Magda és Imrédy Magda „visszalocsolják” a férfiöltözékbe bújt Lilit.(Színházi Élet 1933/18. sz. 65.)
’33 húsvétján férfi módi locsolkodó körutat tervezve meglátogatta kolleganőit. A képen Radocza Magda és Imrédy Magda „visszalocsolják” a férfiöltözékbe bújt Lilit.(Színházi Élet 1933/18. sz. 65.)

Nem csak viseletében volt igényes, hanem testének edzésében is. Lili ugyanis nagyon sokat sportolt, ezt részben az új nőtípus megtestesítőjeként el is várták tőle: a legkülönbözőbb sportágakat próbálta ki, vagy űzte rutinszerűen. 1933 ősztől hónapokon keresztül több színésznő kollégájával egyetemben rendszeresen kijárt a Margit-szigeti Fedett Uszodába trenírozni magát, mely annyira jól sikerült, hogy társai közül ő ugrotta a legszebben a fejest, [6] de az úszás mellett nagy kedvence volt a tánc és a torna is.

A fejesugró bajnok. (Színházi Élet 1934/17.sz. 53.)
A fejesugró bajnok. (Színházi Élet 1934/17.sz. 53.)

„…nincs ma senki a színésznők között közül, aki kísértetiesebb élethűséggel vetíti elénk az úgynevezett modern pesti lány típusát.”[7]

Az egyik legkedvesebb sportja az úszás. (Rapali Vivien - HKKT)
Az egyik legkedvesebb sportja az úszás. (Rapali Vivien – HKKT)

A leglelkiismeretesebb filmprimadonna[8] egyben megszállott autórajongó is. 1936 májusában a Concours d’Élegance (autó szépségverseny) alkalmával Lili is nevezett a legszebb autó címére, apublikum szavazatai szerint pedig az ő Adler Juniorja lett a legszebb négykerekű a versenyen. [9] De még az autónál is nagyobb érdeklődést váltott ki Lili vezetői stílusa, ami méltán lehetett 120-as tempójú, mert a hetilapok úton útfélen ezen élcelődtek.  Ahogy a Színházi Élet szerkesztői fogalmaztak:

„Boldogan írunk a Maga számára filmet vagy színdarabot…De a kocsijába egyikünk sem ül be többé.”[10]

Muráti Lili, Tolnay Klári, Erdélyi Mici és Ráday Imre egy balatoni kiruccanás alkalmával 1936-ban. (Színházi Élet 1936/26. sz. 33.)
Muráti Lili, Tolnay Klári, Erdélyi Mici és Ráday Imre egy balatoni kiruccanás alkalmával 1936-ban. (Színházi Élet 1936/26. sz. 33.)

„Muráti Lili néhány nap múlva kicseréli vörös autóját, amelyről olyan sokat olvashattunk a lepergett esztendőben…a szép új kocsi drapszínű, sötétkék díszítéssel. A közlekedési rendőrök már jól ismerték a vörös bestiát…most majd meg kell, hogy tanulják az új autó színeit is. ”[11]

Két giffel  búcsúzunk, amelyek a 120-as tempóból származnak. és kiválóan passzolnak a fentebb leírtakhoz. Emellett pedig egy kis betekintést kaphatunk Muráti Lili egy kevéssé ismert oldalából, és a korabeli filmkészítés hangulatából is.


Források:

[1] Budapesti Hírlap 1931.03.22. 21.

[2] A Magyar hangosfilm lexikon szerint 1912-ben született, de mivel az anyakönyvi kivonata a háborúban valószínűleg megsemmisült, nem okozott később problémát a színésznőnek, hogy letagadjon pár évet valós korából. Mely lehetőséggel elég gyakran élt is.

[3] Muráti Lili színésznő, az 1930-40-es évek színésznőbálványa 100 éve született.

[4] Délibáb. 1938. 52. sz. 23.

[5] Színházi Élet. 1935. 40.sz. 82.

[6] Színházi Élet. 1934. 17.sz. 53.

[7] Budapesti Hírlap 1936.03.08. 17.

[8] A hízelgő jelzőt az első filmszerepe 1935-ben készült A csúnya lány forgatás során kapta.

[9] Budapesti Hírlap 1936.06.12. 8.

[10] Színházi Élet 1937. 42.sz. 50.

[11] Színházi Élet 1937. 2. sz. 30.

A posztban szereplő színes képek és gifek a szerző munkái.

Facebook Kommentek