„Nincs zutty” -a Lánchíd brandy és a Napóleon konyak

Tóth Eszter Zsófia

Újra árusítják a Lánchíd brandyt, amelyet 1949-ben, a Lánchíd 100 éves évfordulóján került az általunk is jól ismert palackba. Korábban Ady Endrének is kedvenc itala volt. Cikkemben a Lánchíd brandy és a Napoleon Konyak sajtóvisszhangjának járok utána a szocialista időszakban. A munkásosztály kedvenc itala a konyak, amelyet választott vezetői által fogyaszt- ez a mondás is utal arra, hogy a konyak különlegesebb italnak számított a szocialista időszakban, mint mondjuk a Kőbányai Sör.[1] 

Az ital elterjedtebb neve a Lánchíd konyak, annak ellenére, hogy hivatalosan brandynek számít, mert a konyak (cognac) elnevezés a francia italoknak van fenntartva . Mindkettő borpárlat, vagyis borból párolással készült ital. A szocialista időszakban a Napóleon Konyak számított különlegesebbnek. Nem csoda, hiszen azt tovább érlelték.[2] A Lánchíd brandy kedvelt italnak számított a korabeli eszpresszókban a randevúkon is. Aztán a Lánchíd volt az az ital is, amelybe éjfélkor már belesírtak a törzsvendégek és a szerelmi bánatban szenvedők. A Napóleon konyakot használták megvesztegetésre is, például a tanácsi lakásosztályokon, aki jobb lakáshoz szeretett volna jutni, ezt az italt csúsztatta oda. A Lánchíd konyakot használták fogadási tétként is, nyugdíjasbúcsúztatók és tárgyalások alkalmával is.[3] A Budapest brandyt pedig illették a gyomorgyilkos jelzővel is.

1968 – Talán konyakra várva? (Erdei Katalin/FORTEPAN, 84943)

1961-től állította elő a Magyar Likőripari Vállalat Budafokon az italt, korábban több telephelyen érlelték.[4] 1977-ben 116 Ft 60 fillérbe került egy üveg Lánchíd konyak.[5] Az ötvenes években a rum, a hatvanas években a konyak, a hetvenes években a vodka, gin, cseresznyepálinka volt a legnépszerűbb rövidital.[6] A Tükör című lap orvos válaszol rovatában tanácsokat kaphattak az olvasók, hogyan igyanak konyakot:

Nálunk a konyakot úgy isszák, hogy zutty, le a féldeci a büdös krimóban, ráadásul az illető „konyak” vizezett és eszenciából készült. Hatása egyértelmű: marja a gyomrot, részegít és olykor „hülyít”. Na most: a márkás, igazi konyak (Martell, Napoleon, esetleg Lánchíd stb.) a következőképp ivandó: öblös, de felfelé szűkülő pohárból, amelyet előzőleg kissé felmelegítenek, s ezután töltik bele nem csöves dugójú, hanem nyitott palackból, miközben enyhén csavarintanak az üvegen töltés közben. Hogy mire jó ez az egész? Próbálják ki, egészen más az íze és hatása, nem büdös, nem kapar, az ital gőze a meleg és szűkülő pohárból nem illan el, s az ilyen konyaknál nincs zutty, hanem szinte milliliterenként ivandó, s jóformán a száj nyálkahártyáján át szívódik fel.”[7]

Image result for lánchíd brandy
Jó brandynek is kell a cégér – Káldor László reklámplakátja (Forrás)

A Napóleon konyak afrodiziákumként is megjelent egy 1984-es cikkben:

„Társaságban voltunk egyszer, ahol Napóleon-konyakkal kínáltak. ízlett. Két stampedlival ittam belőle és csodák csodája igen jó kedvem kerekedett. Otthon a férjem örömmel nyugtázta „napóleoni-libidómat”. A véletlen felfedezés tudatos rendezéssé alakult. Napóleon-konyakot vásárolt, bekapcsolta a magnót, lekapcsolta a csillárt és felgyújtotta a hangulatlámpát. Udvarolt is hozzá. Nagyon élveztem a helyzetet, a hatás nem maradt el. Beleszédültem a kellemes hangulatba és úgy éreztem magam, mint szerelmünk hajnalán. Még a három felnőtt gyerekünkről is megfeledkeztem néhány órára… Az évek során szám szerint 15 üres Napóleon-konyakos üveg került a kamrába, és a bárszekrényben mindig van egy bontott és egy bontatlan üveg. A konyak a szexualitás szimbólumává vált.”[8]

Az is izgalmas kérdés lehet, hol tartották a konyakot? A nagyapám még az 1960-as években az íróasztalába zárta el. A Varia-bútorokban nem alakítottak ki bárszekrényt, de az 1980-as évekre egyre népszerűbbek lettek azok a szekrénysorok, amelybe bárszekrényt is beépítettek. Ezt természetesen csak azok a családok tudták használni rendeltetésszerűen, ahol nem volt alkoholista családtag, aki időnap előtt kiitta volna a készletet. Ugyanis a konyakfogyasztás, amint láttuk, változatos formában történt és előszobája lehetett az alkoholizmusnak is.


Az NTF Történész Műhely ingyenesen teszi mindenki számára elérhetővé tudományos eredményeit, ingyenesen bocsátja rendelkezésre ismeretterjesztő cikkeit. A szerkesztés, tördelés és a honlap fenntartása azonban nekünk is pénzbe kerül, kérjük, adományával támogassa ügyünket, hogy a jövőben is elérhetővé tegyük cikkeinket olvasóink számára. Szíves támogatásukat Patreon oldalunkon (link) várjuk.


Jegyzetek

[1] Népszabadság, 1999. november 6. 30. o.

[2] Tükör, 1964. június 2. 9. o.

[3] Ludas Matyi, 1973. november 1. 4. o.

[4] Népszabadság, 1961. november 28. 6. o.

[5] Ország-Világ, 1977. április 13. 15. o.

[6] Magyarország, 1978. december 10. 4. o.

[7] Új Tükör, 1984. november 25. 44. o.

[8] Új Tükör, 1986. október 9. 44. o.

A nyitóképen konyakozás a Kígyó utcai Apostolok Coctail bárban, 1965 (Bauer Sándor/FORTEPAN, 111355)

Facebook Kommentek