Zafírjubileum 2017 – II. Erzsébet uralkodásának 65 éve

Szegedy-Kloska Tamás

Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának és más birtokainak, területeinek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője: II. Erzsébet brit királynő 2017-ben ünnepelte uralkodásának 65. évfordulóját, 70. házassági évfordulóját és 91. születésnapját. Az utóbbi esemény apropóján online folyóiratunk kisebb képes összeállítással készült, mai cikkünkben pedig részletesebben tárgyaljuk a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó életét.

Erzsébet 1926. április 21-én látta meg a napvilágot Londonban, abban az időszakban, amikor Nagy-Britannia trónján V. György ült, az ország pedig éppen hogy kezdett talpra állni az első világháború okozta sokkból. A világégés, majd az azt követő korszak számos problémát gerjesztett a Brit Birodalomban, amelyekre a brit királyi családnak reagálnia kellett, ha nem akart hasonló sorsa jutni, mint az 1918-ra eltűnő európai monarchiák nagy része.

Erzsébet egyhónapos korában keresztelőjekor szüleivel, Alberttel és Erzsébettel. Forrás: Press Association
Erzsébet egyhónapos korában keresztelőjekor szüleivel, Alberttel és Erzsébettel. A képet a királynő 91. születésnapjának tiszteletére hozta nyilvánosságra a Buckingham-palota. Forrás: Press Association

Erzsébet nagyapja, V. György – aki látta az Osztrák–Magyar Monarchia, a Német Császárság és az Oszmán Birodalom felbomlását – helyesen ismerte fel, hogy a világháború utáni konszolidáció és a Brit Birodalom egységének fennmaradása a király személyén is múlik, így uralkodása második felében igyekezett személyesebb kapcsolatot kiépíteni alattvalóival; nemcsak a szigetországban, hanem hangsúlyosan a domíniumok tengerentúli területein is. II. Erzsébet hosszú uralkodása alatt valószínűleg hasonló felismeréssel szembesülhetett, mint néhai nagyapja, hiszen  – bár a Brit Birodalom nincs többé – országa jelentősen megváltozott az elmúlt 65 év során, azonban a királynő úgy volt képes alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz, hogy közben nem mondott le az általa képviselt értékekről sem.

A gyermek Erzsébet nagyapja, V. György és nagyanyja, Mária királyné társaságában. Forrás: YOONIQ Images
A gyermek Erzsébet nagyapja, V. György és nagyanyja, Mária királyné társaságában. Forrás: YOONIQ Images

Erzsébet születésének pillanatában kevés esély mutatkozott arra, hogy a későbbi királynő idén 65. éve üljön majd az angol trónon, hiszen 1926-ban nagybátyja David walesi herceg (a későbbbi VIII. Edvárd) és apja Albert yorki herceg („Bertie”, a későbbi VI. György) után a harmadik helyet foglalta el a trónöröklési sorrendben. Eleinte úgy tűnt, hogy a nagy népszerűségnek örvendő, aktív (bár kicsapongó) társasági életet élő David herceg sikeresen tovább fog haladni az apja, V. György által kitaposott úton, hiszen jövendőbeli uralkodóként a domíniumokra tett tengerentúli látogatásaival az alattvalók közti birodalmi öntudatot erősítette, valamint a királyi családot népszerűsítette. VIII. Edvárd uralma végül csupán 327 napig tartott, mivel bejelentette, hogy házasságot kíván kötni a már elvált, de 1936-ban éppen ismét férjnél lévő amerikai Wallis Simpsonnal, amely lépése hatalmas botrányt generált mind Nagy-Britannia, mind domínium-szerte. Miután Edvárd felismerte, hogy királyként csak abban az esetben tudna egybekelni az amerikai nővel, ha kormányválságba taszítaná Nagy-Britanniát, 1936. december 11-én nyilvános rádióbeszédben bejelentette lemondását. A koronát öccsére, Albertre hagyta, aki VI. György néven foglalta el a trónt, ezzel pedig Erzsébet lett az angol trón várományosa.

David walesi herceg, Erzsébet (bal oldalon) és Margit hercegnők 1935 körül. Forrás: Getty Images
David walesi herceg, Erzsébet (bal oldalon) és Margit hercegnők 1935 körül. Forrás: Getty Images

A második világháború kitörésével Erzsébet hasonló helyzetben találta magát, mint annak idején apja és nagybátyja az első világégés idején. Bár még gyermek volt, az ország nehéz helyzetében a királyi család tagjai is nagyobb szerepvállalásra kényszerültek, így 1940. október 13-án, 14 éves korában szerepelt először a rádióban, a BBC „Gyermekek órája” c. műsorában; a rádió Windsorból kapcsolta őt az észak-amerikai és az ausztrál gyerekeknek. A nyilvános szerepléseket ki nem állható, beszédhibás apja, VI. György legnagyobb örömére és büszkeségére lánya hibátlan teljesítményt nyújtott a nyilvános beszédek alkalmával. Erzsébet a világháborút nagyrészt Windsorban vészelte át testvérével, Margit hercegnővel. A háborús évek alatt Erzsébet megszállottan követte a híreket, valamint figyelmét leginkább a kastély felett elszálló repülőgépek kötötték le. A világégés évei alatt gyakorlott megfigyelővé vált, érdekesség és kevésbé ismert tény, hogy a királynő érdeklődése ezen a területen ma is töretlen, kiválóan ismeri a repülőgépeket, pusztán hangjukról felismeri a különböző típusokat. Sokáig hiába kérlelte apját, hogy önkéntes ápolónőként segíthessen a németek által bombázott London lakosságán, végül azonban 1945-ben, 18 éves korában csatlakozhatott a Kiegészítő Területi Szolgálathoz (Auxiliary Territorial Service – a Brit Hadsereg női ága a második világháború idején), ahol sofőrnek és autószerelőnek képezték ki. Ezzel a lépéssel is igyekezett azt mutatni a brit alattvalók felé, hogy a brit királyi család tagjai is kiveszik részüket a világháborús nehézségekből és szerepvállalásból. A brit királyi családnak mai napig Erzsébet az egyedüli női tagja, aki szolgálatot teljesített a Brit Hadseregben.

II. Erzsébet 1942-ben, ATS egyenruhában. Forrás: Camera Press
II. Erzsébet 1945-ben, ATS egyenruhában. Forrás: Camera Press

A második világháború utáni évek a felhőtlen boldogság jegyében teltek: 1947-ben férjhez ment Fülöp görög királyi herceghez, akivel egy éven belül megszületett első gyermekük, Károly herceg.

Erzsébet és Fülöp esküvője, 1947. november 20. Forrás: Getty Images
Erzsébet és Fülöp esküvője, 1947. november 20. Forrás: Getty Images

Az apjához, V. Györgyhöz hasonlóan szintén erős dohányos VI. György 1952. február 6-án, 57 esztendős korában elhunyt, így a fiatal Erzsébetre hagyta a világháborús sebeiből gyógyulgató, számos problémával küszködő Egyesült Királyságot. Erzsébetet Kenyában érte apja halálhíre. Amikor egy héttel korábban elindult Afrikába, már sejtette, hogy nem látja többé nagybeteg édesapját, ezért csomagjában fekete gyászruha is volt, valamint egy dosszié, amely trónra lépésének hivatalos írott deklarációját tartalmazta. Erzsébet 65 éves uralkodása alatt felépült, majd egy nemzedéknyi idő elteltével leomlott a berlini fal, és először lépett a Holdra ember. Ő volt az első brit uralkodó, akinek 1953-as koronázását élő televíziós közvetítésben láthatták a tévénézők. Erzsébet volt az első olyan államfő, aki 1976-ban e-mail üzenetet küldött. Postafiókjának felhasználóneve HME2 (Her Majesty Elizabeth II) volt.

II. Erzsébet koronázása, 1953. június 2.

Erzsébet minden évben karácsonyi üzenetben szólítja meg alattvalóit, amely szokást még nagyapja, V. György kezdett el 1932-ben, és amelyet a királynő apja, VI. György is továbbvitt. 1957-ben Erzsébet volt az első brit uralkodó, aki televízión keresztül köszöntötte karácsonykor Nagy-Britanniát és a Nemzetközösséget.

A királynő 2016-os karácsonyi üzenete.

Erzsébet uralkodásának eddigi hat és fél évtizedét családi tragédiák is beárnyékolják. Az 1992-es évet „Annus horribilisnek” (borzalmas évnek) nevezte. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy fia, Károly trónörökös és Diana hercegnő házassága tönkrement, ekkor vált el a királynő lánya, Anna hercegnő, és szintén ebben az évben jelentek meg kompromittáló képek másodszülött fia, András yorki herceg feleségéről, valamint 1992-ben égett le a legősibb uralkodói rezidencia, a windsori kastély jelentős része is. Diana hercegnő 1997-es halála és az azt megelőző botránysorozat az utóbbi évszázad legnagyobb megrázkódtatását jelentette a brit monarchia számára, talán még nagyobbat, mint a néhai VIII. Edvárd lemondása.

II. Erzsébet 2012-ben ünnepelte gyémántjubileumát, azaz uralkodásának 60. évfordulóját. Akkor az Egyesült Királyságban és a Nemzetközösség 54 országában világraszóló ünnepségsorozattal köszöntötték a királynőt. A brit uralkodók között eddig ő az egyetlen, aki megélhette zafírjubileumát is, főleg annak tekintetében, hogy a korábbi angol királyokra és királynőkre nem a hosszú élet és regnálás volt a legjellemzőbb. Trónra lépésének 65. évfordulóját szűk családi körben ünnepelte, édesapjára emlékezve. Idén azonban nemcsak a zafírjubileum az egyetlen jelentős esemény, hiszen novemberben ünnepli 70. házassági évfordulóját Fülöp herceggel. Nagy-Britanniában azonban születésnapját hivatalosan nem április 21-én ünneplik, hanem júniusban, rendszerint a hónap második szombatján. A hivatalos királyi születésnapot még Erzsébet dédapja, VII. Edvárd király vezette be a 20. század első évtizedében. Edvárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás alkalmatlan bármiféle szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a hivatalos ünnepséget júniusra. Idén az esemény június 17-re esik, amikor nagyszabású katonai parádéval, a „Trooping the Colour” elnevezésű rendezvénnyel fognak tisztelegni Erzsébet 91. születésnapja előtt.

A 2016-os Trooping the Colour.

Mozaik a dél-angliai Eastbourne-ben, amelyet több mint 5000 képből állítottak össze a királynő gyémántjubileumára. Forrás: Wikipédia/Abuk Sabuk
Mozaik a dél-angliai Eastbourne-ben, amelyet több mint 5000 képből állítottak össze a királynő gyémántjubileumára. Forrás: Wikipédia/Abuk Sabuk

 

A királynő gyémántjubileumára szervezett koncert a Buckingham-palota előtt, 2012. június 4.

A királynő nagy kutyabarát, különösen a corgi fajta áll közel a szívéhez. A királyi családban az első corgit még 1933-ban vásárolta VI. György Pembrokeshire grófságból. Ezt a Dookie nevű kutyát követte 1938-ban egy következő, majd a tőlük származó két kölyök közül volt az egyik Susan, Erzsébet első corgija. A királynő máig ehhez a fajtához ragaszkodik, az udvarban azóta 30 corgi élt, mind az első kutyák leszármazottai.

Erzsébet egy corgival. Forrás: Lichfield/Getty
Erzsébet egy corgival. Forrás: Lichfield/Getty

Az elmúlt hat és fél tized világtörténelmi változásait a brit monarchia mindent kétséget kizáróan II. Erzsébet személyének köszönhetően vészelte át. Nem kis teljesítmény 90 éves kor felett is megfelelni az államfői feladatokkal járó teendők elvégzésének. A királynő akaraterejével és nyugalmával képes volt és képes a 21. században is összefogni és fenntartani a brit monarchiát. Jelenleg is kiváló fizikai és szellemi állapotnak örvend, ezért semmi nem áll annak útjában, hogy 2022-ben akár platinajubileumát is megünnepelhesse, nemrég például még lóháton fotózták. Ha egy kicsit azonban előretekintünk, a brit monarchia jövőjével kapcsolatban már több a kérdőjel. Egy 2006-os felmérés szerint az államformát a brit lakosság mindössze 16 százaléka cserélné köztársaságra, azonban az alattvalók 30 százaléka II. Erzsébet halála után már eltörölné a monarchiát. A királynő személye stabil pontnak számít a britek életében, hiszen legtöbbjük születésétől kezdve abban a tudatban él, hogy országa trónján Erzsébet ül, pont emiatt érintené érzékenyen a monarchiát esetleges halála. Kérdés, hogy az Erzsébetet követő uralkodó személye képes lenne-e biztosítani a brit királyság fennmaradását, valamint tovább bonyolítja a helyzetet a britek Európai Unióból való kilépése, és az ezzel kapcsolatban újra éledező skót és északír függetlenedés kérdése is. Nehéz megjósolni, hogy az elkövetkező években mi fog történni Európa egyik legrégebbi királyságával. Változatlanul marad-e fent, avagy az Egyesült Királyság jelenleg ismert formájában megszűnik létezni? Egy biztos, II. Erzsébet nélkül a brit monarchia nagy valószínűséggel már nem lenne jelen a 21. században. Isten éltesse 91. születésnapja alkalmából!

Károly walesi herceg, II. Erzsébet királynő, György herceg és Vilmos cambridge-i herceg 2016-ban. Forrás: PA Images
Négy generáció: Károly walesi herceg, II. Erzsébet királynő, György herceg és Vilmos cambridge-i herceg 2016-ban. Forrás: PA Images

Felhasznált irodalom:

The Queen’s birthday – 85 facts you should know about The Queen. http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/queen-elizabeth-II/8463906/The-Queens-birthday-85-facts-you-should-know-about-The-Queen.html (2017.04.30.)

Cannadine, David: George V. The Unexpected King. Penguin Books, London, 2014.

Erickson, Carolly: II. Erzsébet – Egy királynő portréja. General Press, Bp., 2007.

Hardman, Robert: Our Queen. Hutchinson, London, 2011.

Rose, Kenneth: King George V. Weidenfeld and Nicolson, London, 1983.

Seward, Ingrid: The Queen’s Speech: An Intimate Portrait of the Queen in her Own Words. Simon & Schuster UK, London, 2016.

Facebook Kommentek