Bakos Ilona manöken – egy különleges életút, árvaházból a kifutóra

Tóth Eszter Zsófia

Kivételes sors Bakos Ilonáé. Kivételesen tragikus. Ugyanis, ami a szocialista időszakban nem került nyilvánosságra, miért nőtt fel nevelőszülőknél. Édesanyja Bakos Gyuláné Salabert Erzsébet1, az 1956-os forradalom mártírja volt. Bakos Ilona pedig a Fabulon reklámarca- Pataki Ági előtt. És milyen drámai, hogy ő a Fabulon igazi felfutása előtt lett a termék reklámarca. Mielőtt híres lett a termékcsalád, így nem ő az, aki igazán ismert lett a siker révén.

Vass Klári” az állambiztonság ügynöke elegáns, finom megjelenésű, jól öltözött leányként írta le, aki gyermekkorát nevelőintézetben és nevelőszülőknél töltötte, így a családjával nem tartotta a kapcsolatot a jelentés szerint. Németül, olaszul beszélt, addig Nyugaton nem járt, mert útlevelet nem kapott. A Divattervező Vállalat és az MTI modellje volt.2 Mielőtt életútjával megismerkednénk, idézzük fel, hogyan lehetett valaki manöken a szocialista időszakban.

Bakos Ilona és Pataki Ági 1972-ben (Fortepan, 23253)

Hogy is lehetett valaki manöken a szocialista időszakban? Míg az 1950-es években olyan divatbemutatókat is rendeztek, ahol kifejezetten munkásnőknek szánt ruhákat mutattak be, így otthonkákat is, a Kádár korszakban már rendeztek komoly divatbemutatókat is. Ahhoz, hogy valaki manöken lehessen, el kellett végeznie az Állami Artistaképző Intézet Manöken tanfolyamát, utána a Magyar Divat Intézetben lehetett dolgozni. Érdemes volt emellett főiskolát végezni, például a Külkereskedelmi Főiskola számított népszerűnek. 1951-ben az Idegen szavak és kifejezések szótára úgy definiálta a manökent, hogy

jóalakú fiatal leány, aki a ruhamodelleket bemutatja a közönségnek.”

1974-ben indult az Artistaképző Intézet első manöken tanfolyama, egy kurzus két hónapig tartott, délután 14-18 óra között, 2000 Ft-ba került.3 Állandóan túljelentkezés volt, ezért a jelentkezőket a Magyar Hirdető tartotta nyilván és akkor indítottak új tanfolyamot, ha új arcokra volt szüksége a szakmának. Egy tanfolyamra 30 jelentkezőt vettek fel, olyanokat, akik megfeleltek a nemzetközi manöken méreteknek (a 18—28 éves, legalább 170, illetve 180 centiméter magas, jó alakú és mozgású, kellemes megjelenésű nők és férfiak).4 A felvételi magasság és testsúlyméréssel kezdődött, ezután a mozgást figyelték és azt sem tartották hátránynak, ha a jelentkező szép volt. A tantárgyak voltak: színpadi mozgás, jazzbalett, gimnasztika, torna, akrobatika, divattörténet és sminkelés. A végzősöket négy kategóriába sorolták: kiváló, jól megfelelt, megfelelt és nem megfelelt.5 A tanfolyam elvégzése nem jelentette azt, hogy állást is tudtak biztosítani a jelentkezőknek.

Másrészt a szocialista időszak nőideálja nem feltétlen szépségével érvényesült, sőt, az ideális nőnek visszafogottnak, szolidan sminkeltnek kellett lennie, nem öltözködhetett kihívóan, mert megszólták.

Bakos Ilona (Forrás)

Ideálisnak tartott manöken alkat volt például Badonyi Valié, aki 172 centiméter magas, 55 kiló súlyú, 89-es mell- és csípőbőséggel rendelkezett 1981-ben. Ő beszélt arról, hogyan tartja formában magát:

„Egy kolléganőmmel naponta futunk a Tabánban, dombnak felfelé legtöbbnyire derekam köré tekert nylonzacskóval, így válok meg a felesleges dekáktól. A három kilométeres futást rendszerint úszás követi. Gyakran járok a Sportuszodába, ahol felkeresem a kondicionálótermet is a testem rugalmassága érdekében.”6

Mit tudunk Bakos Ilona édesanyjáról? Szalay Antal újságíró eredt a család nyomába 1989-ben. Bakos Gyuláné Salabert Erzsébet 1930-ban született. Édesanyja Salabert Lídia volt, aki lányanyaként szülte őt 42 éves korában. 1954-ben hunyt el.7 Salabert Erzsébet menhelyen, majd 11 éves koráig hat nevelőszülőnél nevelkedett. Ezután édesanyja kivette, majd a Kecskeméti Jópásztor Zárdába küldte tanulni. 1948-ban csavargásért két év javító-nevelő munkára ítélték, amelyet a Rákospalotai Leánynevelőben töltött el. A nyolc általános elvégzése után segédmunkásként, majd darukezelőként dolgozott a Ganz Vagon és Gépgyárban. Egy esetben lopásért, három esetben erkölcsrendészeten volt.

Az 1956-os forradalomban a Rádió ostromától kezdve vett részt, később a Práter utcai fegyveres csoportban. A Köztársaság téren az ítélet szerint részt vett az elfogott védők elleni atrocitásokban, valószínűleg emiatt ítélték halálra (Galgóczi Zoltán és társai pere) és végezték ki 1958. november 28-án.8 Bakos Gyulánénak két leánygyermeke született, az  Ilona, 1951-ben, Helga 1953-ban. Egyiküknek sem a férj, Bakos Gyula volt az édesapja, akihez édesanyjuk 1953-ban ment hozzá.1955 után külön is éltek, új élettársa Nagy József volt. Helga leánya 12 évesen tudta meg, hogy örökbe fogadták 1958-ban, egy szomszéd mondta el neki. Mikor nevelőanyja meghalt, és 1989-ben nyilvánosságra hozták az 1956-os forradalomban részvételért kivégzettek névsorát, nevelőapja rábökött a névsorra és megmutatta neki, ki volt az igazi édesanyja. Annyit tudott róla, hogy röpiratozásért végezték ki. Ennek nyomán Helga sírva felkereste az újságírót, segítsen kideríteni, jó ember volt-e az édesanyja. Elmentek a Történelmi Igazságtétel Bizottsághoz, ahol adtak Helgának meghívót az 1989. június 16-i gyászszertartásra.

Ilona állami gondozásban nőtt fel. Hat éves koráig egy Balaton melletti nevelőotthonban volt, onnan kerül Fótra. Határozottan emlékezett rá egy 1989-es riport tanúsága szerint, hogyan tudta meg édesanyja halálhírét: az udvaron játszottak, amikor odament hozzá az egyik nevelőnő, és közölte vele:

Meghalt az édesanyád!” Ő nem értette, egyszerűen nem értette, mit is jelent ez a hír: Hát álltam ott, nem szóltam semmit, erre aztán a nevelőnő rámripakodott: Sírjál! Ilyenkor sírni kell!”8

Ő volt az első modellje a Fabulon termékcsaládnak, Pataki Ági előtt. Az Ez a divatban is gyakran szerepelt és divatbemutatókon is fellépett.

FRISSÍTÉS: Korábban írtuk, hogy Bakos Ilona arról is híres volt, hogy az ún. Gatsby frizurát viselte, amely a Sassont váltotta fel, gyakorlatilag a sasson és a dauer ötvözete volt, fejtetőn sima és körben göndör volt, 1975-ben számított a legdivatosabbnak. Bakos Ilona volt kolléganői ugyanakkor jelezték, hogy az említett képen nem ő szerepel, és a felvétel képaláírása téves. Ez úton is köszönjük kiegészítéseiket.

Image #0
A Fabulon első reklámarcaként 1972-ben (Forrás)

Ilona későbbi pályafutásáról keveset tudunk, 2012-ben hunyt el. Sorsában ötvöződik a fény és árnyék, az irgalmatlanul nehéz gyermekkor és a kifutók színes világa.


Az NTF Történész Műhely ingyenesen teszi mindenki számára elérhetővé tudományos eredményeit, ingyenesen bocsátja rendelkezésre ismeretterjesztő cikkeit. A szerkesztés, tördelés és a honlap fenntartása azonban nekünk is pénzbe kerül, kérjük, adományával támogassa ügyünket, hogy a jövőben is elérhetővé tegyük cikkeinket olvasóink számára. Szíves támogatásukat Patreon oldalunkon (link) várjuk.


Jegyzetek

1 Bővebben lásd a perek56.hu oldalon

2 ÁBTL 3.1.2.-M-37019. 1974. május 31-i jelentés.

3 Az első privát modelliskolát Gajdos Tamás indította 1985-ben.Népszabadság, 1993. január 14. 15. o., Magyar Ifjúság, 1979. november 16. 35. o.

4 Magyar Ifjúság, 1979. november 16. 35. o.

5 Képes Újság, 1982. június 5., Népszava, 1982. március 4. 12. o.

6 Magyar Ifjúság, 1981. március 27. 63. o.

7 www.mult-kor.hu

8 Népszava, 1989. december 28. 6. o.

A nyitókép forrása.

Facebook Kommentek