Prudential – egy épület, amely túlélte városának halálát, majd szemtanúja volt újjászületésének

A Varsóba látogató külföldiek számára a város szívében található, fakó, felállványozott toronyház Lengyelország kommunista múltjának csak egy újabb, szocreál mementójának tűnhet. A varsóiak számára azonban egy olyan épületről van szó, amely egyszerre szimbolizálja városuk pusztulását és újjászületését.

A megrendelő cég – a brit Prudential Insurance Company – révén hamarosan csak Prudentialnak elnevezett épület felépítése 1931-ben kezdődött meg Varsó gyorsan fejlődő belvárosában. A 66 méter magas, irodahelységeknek, szolgálati lakásoknak és luxus apartmanoknak egyaránt otthon adó art déco stílusú toronyház 1933-as átadásakor a maga 16 emeletével Európa második legmagasabb lakóházának számított.

1936-ban a Varsói Tudományegyetem munkatársai, kísérleti jelleggel, egy ideiglenes TV-adót alakítottak ki az épület tetején, amely a tervek szerint 1940-től sugárzott volna állandó adásokat. Lengyelország 1939. szeptember 1-én történő lerohanásával és a második világháború kitörésével azonban erre már nem kerülhetett sor. Varsó szeptember 28-i kapitulálásával és a német csapatok bevonulásával pedig egy sötét és tragikus korszak vette kezdetét. A várost megszálló német hatóságok az épületet elkobozták, a brit Prudential Biztosító lengyel leányvállalatát pedig egy német cégbe (Aschener Feuerversicherungsgesellschaft) olvasztották be.

3.jpg
A kísérleti TV-adóval megtoldott épület, 1938 Forrás: fotopolska.eu 439965

 Majdnem öt év megszállást követően, a lengyel ellenállás (1942 végétől a legtöbb különálló csoportosulás a Honi Hadsereg – Armia Krajowa kötelékében harcolt) legfelsőbb vezetése a felkelés mellett döntött, annak érdekében, hogy még a Varsó felé közeledő szovjet csapatok megérkezése előtt, önerőből űzze el a németeket. Az 1944. augusztus 1-én 17.00 órakor kirobbantott felkelés döntően meghatározta Varsó és vele együtt a Prudential épületének sorsát.

Stratégailag fontos elhelyezkedése miatt a Prudential prominens helyen szerepelt a felkelők célpontjai között, akiknek már a felkelés első napjának végére sikerült ellenőrzésük alá vonniuk az épületet. Nem sokkal később pedig az ágyneműhuzatokból varrott piros-fehér lengyel lobogó is –amely a német megszállás alatt a tiltott nemzeti jelképek közé tartozott – feltűnt az épület tetején. A toronyház kivételes adottságaiból adódóan várható volt, hogy a felkelést minden eszközzel, minél hamarabb leverni akaró német csapatok nem fogják megtorolatlanul hagyni e fontos stratégiai pont elvesztését. Augusztus elejétől az épület folyamatosan tüzérségi tűznek és légi bombázásoknak volt kitéve, ennek ellenére az ostromló német egységeknek nem sikerült elérniük a toronyház megsemmisítését.

4.jpg
Bombázásokat követően lángol a Prudential épülete, a tetején az utólag kiszínezett piros-fehér lengyel nemzeti lobogó látható. Forrás: fotopolska.eu 14917

Az elnyúló harcok miatt aggódó német felsőbb vezetés a hónap közepétől egyre nagyobb mennyiségű hadieszközt és egységet irányított a városba a felkelők és az őket támogató civil lakosság megtörésére. Ekkor állították fel Varsó, a németek által korábban visszafoglalt, külvárosában a „Ziu” elnevezésű önjáró, ostrom- mozsár ágyút (hivatalos nevén Karl-Gerät 040/041), amelynek 60 centiméter átmérőjű és több mint két tonnás lövedékei egész háztömböket döntöttek össze egy találattal. Augusztus 28-án a „Ziu” egyik lövedéke telibe találta a Prudential tetejét szétroncsolva az épület felső részét, azonban az épület vasbeton szerkezete meglepő módón kibírta a robbanás elejét, így a teljesen szétlőtt épület váza még 1944. október 3-án is, a varsói felkelők kapitulálásakor, a romos város fölé magasodott. A kapitulációt és a civil lakosság elűzését követően a legfelsőbb német vezetés utasításainak megfelelően megkezdődött a város megmaradt épületeinek (a varsói gettó területét már az ezt megelőző évben porig rombolták Hitler és Himmler utasítására) a lerombolása. Varsó teljes megsemmisülésének az elkerülésére végül csak a front közelsége és az ember és eszköz hiány miatt került sor.

5.jpg
A varsói felkelők állásait tűz alatt tartó „Ziu” nevű mozsár ágyú Varsó Wola városrészében (1944. augusztus) Forrás: Bundesarchiv, Bild 1011-695-0424-23A

 A harcok lezárását követő években a Prudential romos épülete Varsó és Lengyelország tragikus sorsának egyik szimbólumává vált, amelyet a hatalmat átvevő kommunista párt gyakran fel is használt háború ellenes kiadványaiban.

Az épület – ezúttal a korszellemnek megfelelően szocreál stílusban való – újjáépítéséről végül 1950-ben született döntés. Az új kommunista államhatalom által immár minél hamarabb, saját képére, újraépíteni kívánt Varsó egyik „új” ékköve 1953-ra készült el. A Prudential egykori épülete innentől kezdve egészen a korszak végéig Hotel Warszawa néven várta a városba látogatókat. A megnyitásakor a lengyel főváros egyik legjobb szállodájának számító Hotel Warszawa fénye a rendszerváltás évei felé haladva egyre halványabban csillogott. A privatizációt követően az épület magánbefektetők kezébe került, akik a hotelt bezárták és 2010-ben megkezdték az épület teljes, eredeti kinézetének megfelelő, helyreállítását. Az olykor botrányokkal is tarkított felújítás jelenleg is tart.


 Felhasznált és ajánlott irodalom:

Bartoszewski, Władysław: 1859 dni Warszawy (3. Bővített kiadás), Krakkó: Znak, 2008

Davies, Norman: A varsói felkelés. Budapest: Európa Könyvkiadó, 2008

Dunin-Wąsowicz, Krzysztof: Warszawa w latach 1939-1945. Varsó: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1984

Szczęśniak, Marian: Ubezpieczenia w latach II wojny światowej, In: Monitor Ubezpieczeniowy nr. 50, 2012 szeptember

Facebook Kommentek